Uitzettingen naar landen met ebola gaan door

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven tijdens een debat over het vluchtelingen- en asielbeleid.Beeld anp

Asielzoekers uit landen waar momenteel ebola heerst - Guinee, Sierra Leona en Liberia - kunnen nog steeds gedwongen worden teruggestuurd als ze zijn uitgeprocedeerd.

Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan om dit op te schorten, liet hij vandaag weten. SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie dringen daar wel op aan. Wel is er 'uiterste terughoudendheid' bij uitzetting als de betrokkene ziek is en medische zorg nodig heeft.

Teeven zei vandaag tijdens een Kameroverleg dat in deze medische gevallen tijdelijk uitstel van uitzetting mogelijk is, omdat de druk op het zorgstelsel in de ebolagebieden erg groot is. Volgens hem wordt er bovendien altijd individueel getoetst of een uitzetting kan doorgaan, ook bij gezonde mensen.

Uitzetstop
De voorstanders van een uitzetstop wijzen erop dat de kans op besmetting wel degelijk groot is en de medische zorg in het gebied slecht is. Bovendien is er sociale onrust in deze landen door de uitbraak van de dodelijke ziekte. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het bovendien hypocriet dat mensen in Nederland een negatief reisadvies krijgen voor deze landen, maar uitgeproceerde asielzoekers wel worden teruggestuurd.

Teeven stelde dat de kans op besmetting uiterst klein is en dat Nederland de ontwikkelingen in het ebolagebied blijft volgen. België heeft wel een tijdelijke uitzetstop, maar een hervatting wordt daar volgens Teeven elke week bezien.

Liberiaan uitgezet
Op maandag bleek dat een Liberiaanse asielzoeker al vanuit Nederland op weg was naar het vliegveld in Brussel om van daaruit naar zijn geboorteland te worden uitgezet. Dankzij een uitspraak van de rechtbank in Roermond mocht de 31-jarige man toch in Nederland blijven.

Eerder op de dag besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog dat de Liberiaan kon worden uitgezet. Ook de rechtbank in Den Bosch oordeelde vorige week nog dat de vluchteling kon worden teruggestuurd, ondanks de ebola-epidemie die in het land heerst.
In Roermond had zijn advocaat nog een zaak aangespannen met nieuwe argumenten tegen de uitzetting.

De Liberiaan is weer teruggebracht naar het detentiecentrum voor vluchtelingen in Rotterdam. Zijn advocaat wil dat hij zo snel mogelijk op vrije voeten komt en gaat dat bepleiten bij de Immigratie en Nationalisatie Dienst (IND).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden