Uitzetting dreigt voor Palestijnse boekverkoper

De boekhandel van Munther Fahmi is populair bij Palestijnse, Israëlische en buitenlandse schrijvers en journalisten. Ze lopen zijn winkel in Oost-Jeruzalem binnen voor een boek, een praatje en Arabische koffie. Maar nu dreigt de Palestijnse boekverkoper Israël uitgezet te worden, omdat hij te lang in het buitenland heeft gewoond. De Israëlische schrijvers Amos Oz en David Grossman hebben met honderden anderen al hun handtekening gezet onder een petitie om deportatie te voorkomen.

Fahmi: "Veel mensen tekenen omdat ze vinden dat ik zo'n mooie winkel heb of omdat ik een bruggenbouwer ben met mijn literaire activiteiten. Daar moet het niet om gaan. Ieder heeft het recht om te wonen in het land waarin hij is geboren. Ik ben geen uitzondering in Oost-Jeruzalem."

Een Palestijn die in Oost-Jeruzalem wordt geboren, krijgt een speciale status van Israël. Hij wordt geen Israëlisch staatsburger, zoals de Arabieren in Israël. Wie in het buitenland woont en daar een paspoort krijgt, raakt die status kwijt, en daarmee de mogelijkheid om in Jeruzalem of Israël te wonen.

Fahmi woonde lange tijd in de VS en had zijn status al verloren toen hij zeventien jaar geleden terugkeerde naar Oost-Jeruzalem. Daar heeft hij een huis, zijn moeder woont er, maar elke drie maanden verlaat hij Israël even om terug te keren op een toeristenvisum. Dat accepteert Israël nu niet meer.

"Met mijn Amerikaanse paspoort kan ik overal wonen. Maar ik wil híer wonen. Hier is mijn leven, hier is mijn zaak." Zijn liefde zit in de winkel en de culturele activiteiten die hij organiseert. Een derde van de Engelstalige boeken gaat over het Palestijns-Israëlische conflict. Klassieke muziek staat aan, de winkel is in stijl met het chique American Colony hotel waar het bij hoort.

Op het terras voor zijn winkel slaat de boekhandelaar zijn kopje koffie in een keer achterover en kijkt gejaagd om zich heen. Als zijn laatste beroep wordt afgewezen, is hij illegaal in het land. "Wat gaan ze straks doen? Me in de boeien slaan? Nee, ik ben niet wanhopig. Ik ben woedend. Op het moment dat mijn vliegtuig hier vertrekt, landt er een vliegtuig vol mensen die hier nog nooit geweest zijn en hun leven lang in Israël mogen wonen. Alleen maar omdat ze Joods zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden