UITZETTEN

Is het erg om niets te snappen van een vreemd land, met vreemde mensen, ver weg? Welnee! Is het erg om geen snars van Somalië te weten, terwijl je als ambtenaar van justitie de uitzetting van Somalische asielzoekers coördineert? Welnee! Zolang je je vertrouwelijke stukken maar binnenboord houdt. Daarom is het erg voor ambtenaar X, bij justitie verantwoordelijk voor de uitzetting van Somaliërs, dat zijn stukken zijn uitgelekt.

Daarin doet de man verslag van zijn onderhandelingen met een loopjongen van de secretaris-generaal van de Arabische Liga. “Pas tijdens mijn tweede bezoek wist ik hem te overtuigen, dat de Somalische gebieden hun eigen mensen dienen terug te nemen”, schrijft hij. Alsjeblieft! Het kostte twee retourtjes Caïro en liters Spa, maar toen was de loopjongen van de Arabische Liga omgeturnd. Toch jammer dat de Liga in Somalië niets te zeggen heeft.

Maar ook jongens van de warlord Aidid en een handvol andere Somalische 'ministers', 'burgemeesters' en 'leiders' vielen voor die dekselse Nederlandse ambtenaar. En zo jubelde deze in mei dat 'alle 23 clanleiders' het prima vinden als wij Somaliërs uitwijzen: “Alleen Nederland heeft akkoorden be reikt met vertegenwoordigers van de diverse gebieden in Somalië”. Sterker nog: “De diverse gebieden willen de on derlinge strijd beëindigen en hebben aan Nederland een bemiddelende rol toebedacht.”

Sinds mensenheugenis liggen Somalische clans met elkaar overhoop. Wetenschappers, de VN, de buurlanden, het Amerikaanse leger, iedereen faalde jammerlijk om de conflicten te doorgronden en de burgeroorlog te stoppen. Toen bracht onze Dorknoper drie bezoeken aan Djibouti, pleegde een telefoontje hier, maakte een praatje daar, en toen daalde de vrede neer. Alle Somaliërs kunnen terug 'naar hun clan-gebied'. “De expertise om clan-afkomst vast te stellen, is aanwezig”, beweert de man ook nog.

Wacht, gelukkig hebben we in Nederland niet alleen ambtenaren, maar ook een parlement. Gevraagd of je in een land zonder regering wel asielzoekers kunt uitleveren aan warlords die massamoordenaars zijn, antwoordt Tweede Kamerlid Middel (PvdA): “We doen ook wel zaken met landen waar wel een overheid is, die ook niet zo zuiver is.”

Dat is waar. Beter geen overheid dan een onzuivere overheid. Zullen wij de onze dan ook maar even afschaffen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden