Uitzendkracht eerste slachtoffer

De gevolgen van de crisis beginnen voelbaar te worden in de Nederlandse industrie en daarmee de uitzendbranche. Bedrijven wijzen uitzendkrachten de deur.

’De flexibele schil’ heet het bij bedrijven. Daar gaat als gevolg van de kredietcrisis al flink het mes in, waardoor uitzendkrachten en ander tijdelijk personeel hun banen verliezen.

Bij vrachtwagenfabrikant Daf gebeurt het en bij ASML. De chipmachinefabrikant was de afgelopen jaren meer gaan werken met flexwerkers. Iets meer dan een op de zes werknemers werkt als uitzendkracht of met een tijdelijk contract. Ook in Daf-fabrieken heeft soms 20 tot 30 procent van het personeel geen vast dienstverband. Vakbondsbestuurder Félix Alejandro van FNV Bondgenoten houdt zijn hart vast. „Het gaat hard, bedrijven vragen ons aan te schuiven om te praten over reorganisaties.” Hij ervaart dat de crisis steeds meer ondernemingen raakt, zeker waar al problemen speelden. „Daf had het al moeilijk door de gestegen diesel- en grondstofprijzen. Nu nemen ook nog de orders af omdat klanten geen krediet meer krijgen.” Bij Daf wordt behalve over inkrimping ook gesproken over kortere werkweken.

Ook collega-vakbondsbestuurder Jan Verhoeven kent bedrijven waar tientallen uitzendkrachten moeten vertrekken. Een daarvan is een toeleverancier voor de auto-industrie in Duitsland, waar de vraag naar auto’s fors is geslonken. Verhoeven merkt dat bedrijven in een aantal kwetsbare sectoren ’voorzichtiger’ zijn geworden, maar er zijn er ook vele „waar het tot verbazing van werknemers rustig is”. Het is volgens hem een bekend fenomeen dat in onzekere tijden „uitzendkrachten als eersten sneuvelen”.

Voorts is merkbaar dat bedrijven moeite hebben om krediet te krijgen voor de voorfinanciering van grote orders, zegt Verhoeven. Dat kan zijn weerslag hebben op de mogelijkheden om uit te breiden en te innoveren, en daarmee weer op het personeelsbestand. De Koninklijke Metaalunie, die ondernemers vertegenwoordigt in de metaal, heeft de politiek al gevraagd de kredietgarantie voor middelgrote en kleine bedrijven te vergroten.

Volgens beleidsmedewerker Rob van der Werff zijn, sinds de eisen aan krediet op 1 januari zijn aangescherpt, de banken onder de kredietcrisis nog voorzichtiger geworden met lenen aan bedrijven in gevoelige sectoren als de autoindustrie. „Per sector is het beeld erg verschillend.” De ontwikkelingen gaan snel, aldus Van der Werff. „Twee weken geleden dacht ik nog dat de gevolgen wel mee zouden vallen, maar nu weet ik dat er bedrijven in de maakindustrie zijn die het moeilijk krijgen.”

Volgens de ABU, de koepel van de uitzendbranche, is het wachten op de cijfers van grote uitzendconcerns als Randstad. Die komen eind deze maand. Woordvoerder Remco Icke wijst erop dat de vraag naar uitzendpersoneel, vooral met een technische achtergrond en in de zorg, nog steeds groot is. De ABU houdt er wel rekening mee dat de groei van bedrijven in bepaalde sectoren afvlakt. „Maar dan is er nog de vervangingsvraag. Die neemt toe omdat veel ouderen de komende jaren met pensioen gaan”, aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden