Uitzendbureau

In zijn weekboek op internet spreekt kamervoorzitter Frans Weisglas tegen dat hij in zijn ergernis over de film 'De IIe Kamer' de term 'zure oprispingen' zou hebben gebruikt, zoals regisseur René Roelofs heeft beweerd. ,,Dat is onzin, al was het alleen omdat ik dat een lelijke uitdrukking vind, die ik zelf nooit zal gebruiken. Maar ik ben wel heel erg teleurgesteld in de documentaire'', aldus Weisglas.

Afgelopen maandag zond Nederland 3 het tweede deel uit, komende maandag volgt het slot. De ergernis van de voorzitter geldt vooral de eenzijdige aandacht aan de prozaïsche kanten van het leven in de Kamer, die in deel 2 ruim in beeld kwamen. In de geest van zijn politieke stamvader Thorbecke ('de regering is geen oordelaar van wetenschap en kunst') zegt Weisglas dat hij als kamervoorzitter over de inhoud 'natuurlijk formeel geen opvatting heeft'.

Hij laat daarop volgen: ,,Maar het moet me wel van het hart dat Roelofs een persiflage geeft van ons werk. Hij weet zelf ook dat kamerleden niet voornamelijk taart eten, zich opmaken, vakantiereizen organiseren of designmeubelen uitzoeken. Een gemiste kans dus. Jammer!''

Volgens Weisglas heeft Roelofs destijds tegen zijn voorgangster Jeltje van Nieuwenhoven gezegd 'dat hij een reëel portret wilde maken van het bedrijf, waarin de dagelijkse gang van zaken voor en achter de schermen van onze organisatie getoond zou worden'. Op basis daarvan heeft het presidium volgens Weisglas goedgekeurd dat de filmmakers op vele plaatsen in de Kamer filmden en vele kamerambtenaren aan de opnames meededen.

,,In het resultaat is daarvan nauwelijks iets terug te vinden en daarom ben ik zo teleurgesteld. Dat is ook de reden dat ik een voorvertoning in de Kamer voor diegenen die aan de opnames meewerkten, niet nodig vond. De meeste van hen komen helemaal niet voor in de film.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden