Uitzendbureaus jagen het onderwijs op kosten

Een leraar geeft uitleg op een Haagse school. De personen op dit archiefbeeld zijn niet betrokken bij dit verhaal. Beeld ANP

Door het toenemende lerarentekort storten dure commerciële bemiddelingsbureaus zich op het onderwijs. 

Deze uitzendbureaus trekken leerkrachten met riante reiskostenvergoedingen of de belofte van een opleiding. Voor schoolbesturen, die zelf de juiste mensen niet altijd kunnen vinden, is het een dure oplossing om gaten in de roosters te vullen. 

Scholen maken alleen gebruik van uitzendkrachten ‘als het echt niet anders kan’. En steeds vaker kan het echt niet anders. “Voorheen maakten we alleen bij bijvoorbeeld een grote griepgolf gebruik van uitzendbureaus”, zegt stafmanager personeel Jakolien Kraeima, van de Rotterdamse vereniging voor katholiek onderwijs (RVKO). Die heeft 63 basisscholen in en rondom Rotterdam. “Dit schooljaar hebben we voor het eerst ook reguliere vacatures moeten invullen via een dure detacheringsconstructie.”

Zo ver is het nog niet bij de Stichting christelijk onderwijs Haaglanden (SCOH), met 38 basisscholen in de regio Den Haag, maar ook die is meer geld kwijt aan uitzendkrachten, zegt bestuursvoorzitter Gerard Drielen. “De vraag waar wij straks leerkrachten vandaan gaan halen, houdt me weleens uit mijn slaap.” 

“We zien duidelijk dat de onderwijsarbeidsmarkt door commerciële bureaus is ontdekt”, zegt ook Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs, met basisscholen en middelbare scholen in Den Haag, Delft en omstreken. Semper Movens, een samenwerking van twaalf middelbare scholen in Haaglanden, Rijnmond en Leiden, schreef in april dat uitzendbureaus bezig zijn de markt ‘leeg te trekken’.

Voor scholen is het relatief duur om leerkrachten in te huren via een van de bemiddelingsbureaus, die doen hun werk immers niet gratis. Bovendien moeten scholen btw betalen over de dienst die ze afnemen.

Twijfels

De vraag naar leerkrachten is nu groter dan het aanbod, zegt Rosalie van der Kroft van detacheringbureau ExcellentFlex. “Iedereen moet beter zijn best doen om mensen aan zich te binden.” Dat probeert ExcellentFlex door contacten met studenten te leggen of door een excellentieprogramma voor afgestudeerden.

Over dat laatste heeft personeelsmanager Kraeima twijfels. ExcellentFlex belooft leerkrachten in twee jaar tijd op te leiden tot leerkracht LB/LC. Dat zijn twee salarisschalen bestemd voor excellente ervaren leerkrachten en daar bestaat geen opleiding voor. Kraeima: “Die belofte is een blamage.”

"Wij zijn gewend aan dit soort gevoelsuitingen", zegt ExcellentFlex daarover. "De opleidingen die wij bieden worden verzorgd door een erkend opleidingsinstituut en zijn geaccrediteerd en gecertificeerd. Wij beloven geen extra salarisschalen, wij volgen de CAO van het primair onderwijs. Zo staat het expliciet vermeld op onze website."

De schoolbestuurders gunnen leerkrachten allemaal extra geld en zijn voorstander van de hogere salariseis van PO in actie. “Maar het probleem met de uitzendkrachten is”, zegt Van Drielen van de SCOH, “dat we met hoge kosten zitten tot het lerarentekort opgelost is, en dat in een sector die toch al niet zo ruim in zijn jasje zit.” 

Lees ook het interview met basisschooldirecteur Joan de Jong: 'Het gaat om geld dat aan mijn leerlingen toebehoort. Het is niet bestemd voor de overhead van een uitzendbureau.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden