Uitvliegen is niet langer definitief voor jongeren

Jongeren komen steeds vaker weer bij hun ouders wonen na een tijdje zelfstandig te hebben gewoond. Beeld thinkstock
Jongeren komen steeds vaker weer bij hun ouders wonen na een tijdje zelfstandig te hebben gewoond.Beeld thinkstock

Een op de vier kinderen die het huis uitgaan, komt binnen vijf jaar tijdelijk weer bij hun ouders wonen. Tien jaar geleden was nog een op de vijf zo'n boemerangkind. Als gevolg van de onzekere arbeidsmarkt en relaties die makkelijker stuklopen, neemt hun aantal snel toe.

Cruciaal is de veranderde verhouding tussen ouders en kinderen, zegt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie en hoofddemograaf bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die is minder patriarchaal, meer vriendschappelijk. "Uitvliegen is niet meer definitief. Je kunt het nu ook twee keer doen. Want als het misgaat keer je terug naar je vrienden, die toevallig ook je ouders zijn."

Zekerheid
Boemerangkinderen zijn jongeren die zich voor minimaal 45 dagen inschrijven op het ouderlijk adres nadat ze een poosje op zichzelf hebben gewoond, zo definieert het CBS. Ze kiezen voor de zekerheid van thuis uit financiële overwegingen, omdat het uit is, hun studie is afgelopen en ze hun studentenhuis uitmoeten, ze stage gaan lopen of terugkeren van een verblijf in het buitenland.

Vrouwen keren gemiddeld net iets vaker bij hun ouders terug dan mannen, blijkt uit de cijfers die het CBS vandaag presenteert. Dochters verlaten het huis op jongere leeftijd en hoe jonger, hoe groter de kans op terugkeer. Bovendien gaan vrouwen eerder samenwonen met een partner, waardoor ze ook hoger scoren in de terugkeer na het verbreken van een relatie. Want dat is geen taboe meer. "Vroeger werd je als bruid uit huis afgehaald. Met zo'n ritueel kom je niet snel terug, dan is er een ramp gebeurd", aldus Latten.

Kijk je naar nestverlaters van dezelfde leeftijd, dan zijn het juist de zonen die vaker terugkeren. En zij blijven ook langer. Twee jaar na terugkeer woont bijna de helft van de mannen nog in het ouderlijk huis, bij vrouwen is dat een op de drie. Na tien jaar woont een op de tien teruggekeerde mannen nog steeds bij zijn ouders, bij vrouwen is dat minder dan een op de twintig.

Woongroep
Kenmerkend voor het bereiken van volwassenheid is het verlaten van het ouderlijk huis allang niet meer, constateert Latten. Voordat ze het huis verlaten leven kinderen al min of meer als single thuis, gebruikmakend van de voorzieningen die het gezamenlijke huishouden hen biedt. "Het is meer een woongroep."

Opvoedkundige Marina van der Wal verbaast zich dat zoveel ouders dat prettig vinden. "Als ouders vrienden worden, valt de ouderlijke relatie weg, dat vind ik verdrietig." Ook snapt ze niet dat ouders geen kostgeld vragen en accepteren dat hun kind terugkeert als het geld op is. "Je leert je kinderen toch dat ze minstens drie maanden salaris op hun spaarrekening moeten zetten, voor noodgevallen? Dat vooruit denken krijgen ze helaas te weinig mee."

Doorzettingsvermogen
Veel boemerangkinderen kiezen wel erg gemakkelijk voor de terugkeer op het oude nest, denkt Van der Wal. "Ze hebben niet geleerd om door te zetten, zelfstandig te zijn, genoegen te nemen met wat minder. Ze hebben weinig incasseringsvermogen en weinig doorzettingvermogen, stellen hoge eisen, die niet bij hun leeftijd past."

Hoe volwassen zijn ze eigenlijk?, vraagt ook docente Inez Groen, schrijfster van Generatie Einstein, zich af. "Mijn studenten op de Hogeschool Fontys vinden het normaal dat je soms terugkeert bij je ouders. De deur staat altijd open. Maar op een gegeven moment is het voor beiden - kind en ouders - wel gedaan. Zelf wilde ik graag op kamers, maar ik weet niet of dat allemaal wel zoveel beter was. We hebben de oorzaken van rebelleren weggenomen, het op jezelf wonen wordt een soort proeftijd. Wat is erop tegen als je het leuk hebt met je ouders? Ze staan ook onder grote druk, dan is een beetje steun van de ouders wel fijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden