Uitverkoop gereformeerd erfgoed

Abraham Kuyper, Aleid Schilder, Hans Bouma, dr. J. Ridderbos . . . Dit is de opheffingsuitverkoop van de gereformeerde wereld. Aan die gedachte valt niet te ontkomen bij de aanblik van de honderden meters boeken die morgen en overmorgen voor eéé of twee tientjes per kilo van de hand gaan op het industrieterrein van Kampen.

Uitgever Kok had geen symbolischer moment kunnen kiezen voor het verkopen van zijn overtollige archiefexemplaren. Op enkele kilometers afstand, in hartje Kampen, vecht de Theologische universiteit verbeten voor haar toekomst onder de protestantse zon. Vast staat al dat zij de gebouwen aan Koornmarkt en Oudestraat, waar zo'n anderhalve eeuw gereformeerde dominees zijn opgeleid, binnenkort moet verlaten.

Op het landelijk bureau van de gereformeerde kerken in Leusden inventariseerden verhuizers juist deze week wat er allemaal mee moet naar het nieuwe hoofdkantoor in Utrecht. Daar krijgen de gereformeerden dit najaar samen met hervormden en lutheranen onderdak. Aardse tenten worden afgebroken. De gereformeerden maken zich op voor hun laatste reis.

Directeur Bert Endedijk van Kok geeft toe dat het erop lijkt dat de gereformeerden bezig zijn met het sorteren van de restanten. ,,Maar ik zou het niet doen als ik er niet van overtuigd was dat deze weg voor Kok de beste is'', voegt hij daar aan toe. Ook onderstreept hij dat Kok nooit exclusief gereformeerd geweest is. De uitgeverij werd in 1997 overgenomen door Bosch & Keuning. De reorganisatie die daarop volgde, mondt nu uit in verhuizing naar een kleiner pand aan de IJsseldijk. Vandaar de leegverkoop van magazijnen en archief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden