Uitvaart

Per jaar overlijden ongeveer 160 000 landgenoten. Verwacht wordt dat dit aantal rond 2040, als we ons midden in de vergrijzing bevinden, zal zijn gestegen tot zo'n kleine 850 uitvaarten per werkdag ofwel 250 000 per jaar.

Wat is nu het handigste om te doen? Zelf sparen voor je uitvaart of het uit handen geven aan een verzekeraar? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. De meeste mensen kiezen voor een verzorgde begrafenis of crematie via een verzekeraar omdat ze nabestaanden de rompslomp willen besparen. Ruim 60 procent van de Nederlanders kiest om die reden ook voor een natura-verzekering, waarbij men is verzekerd voor een bepaald dienstenpakket, in plaats van een sommenverzekering waarbij een bepaald bedrag is verzekerd. Aan de ene kant weet je bij de natura-uitvaart precies wat je nabestaanden te wachten staat, want dat wordt uitgebreid in de polis omschreven.

Aan de andere kant kan bij de natura-uitvaart moeilijk van het vaste dienstenpakket worden afgeweken, en moet u dus genoegen nemen met een standaarduitvaart. Wilt u iets anders, bijvoorbeeld een kunstwerk op uw graf of een lijkkoets in plaats van een auto, dan kost het veel moeite en geld om dit voor elkaar te krijgen. Kies in dat geval voor een sommenverzekering waar u meer keuzevrijheid heeft. Maar ook de sommenverzekering gaat niet over rozen. Het grote manco hier is dat het bij overlijden verzekerde bedrag soms te laag is om de voorgenomen uitvaart te bekostigen. Let daarom vooral bij een sommenverzekering altijd op een goede indexering. Bij de sommenverzekering komen verschillende vormen van indexering voor die afhankelijk kunnen zijn van: het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie, de stijging van uitvaartkosten, en de winstdeling. Dreigt er een tekort, bijvoorbeeld omdat de uitvaartkosten sterk zijn gestegen, dan is het mogelijk dat de premie binnen korte tijd fors wordt verhoogd.

Ieder voordeel heeft dus ook bij uitvaartverzekeringen z'n nadeel. Weten wat je wilt, en je goed laten informeren, is noodzakelijk. Want heb je eenmaal een verzekering afgesloten, dan is het moeilijk om deze weer op te zeggen. En zelf de uitvaart bekostigen? Dit is mogelijk. Echter: als u zelf geld opzij zet, bijvoorbeeld op een spaarrekening, dan valt dit bedrag gewoon onder de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent in box 3. Voor uitvaartverzekeringen geldt onder voorwaarden een vrijstelling in deze box. Bovendien zijn uitvaartverzekeraars in de gelegenheid om massaal in te kopen en daarom te besparen op de kosten.

Goede natura-uitvaart verzekeraars waren volgens een onderzoek van de Consumentenbond AVVL, LPU en Dela. Voor de sommenverzekeringen waren het NVG en LPU. Heeft u als nabestaande de uitvaart bekostigd? Dan zijn er mogelijkheden tot aftrek in het kader van persoonsgebonden aftrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden