Overname

Uitvaartverzekeraar Dela wil noodlijdend Yarden overnemen

De verbrandingsoven van een crematorium.Beeld ANP

Uitvaartverzekeraar- en verzorger Dela wil branchegenoot Yarden overnemen. De Eindhovense coöperatie redt daarmee Yarden, die al enige tijd in financiële problemen verkeert. 

Bestuurders van Dela en Yarden hebben maandag een overeenkomst getekend waarin ze afspreken dat Dela de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen van Yarden overneemt. De vrijwilligersorganisatie van Yarden, die onder meer helpt bij rouwverwerking, komt met steun van Dela op eigen benen te staan. 

Met de overname komt er een structurele oplossing voor Yarden, die vorig jaar in nood kwam toen bleek dat ze niet voldoende geld opzij hadden gezet voor de uitvaarten. De voorwaarden van honderdduizenden polissen waren nooit versoberd terwijl uitvaarten steeds duurder werden. Op aandringen van De Nederlandsche Bank heeft Yarden toen alsnog de polissen aangepast. Niet langer garandeerde Yarden alle kosten voor een uitvaart te betalen. Maar dat was alleen een oplossing voor de korte termijn. 

Vanwege de magere reserves van Yarden mogen ze niet al te risicovol beleggen, maar door de lage rente lukt het niet om geld te verdienen aan veilige investeringen. Dus er werd al volop over een verkoop gespeculeerd. Dela, de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland, heeft wel flinke financiële buffers.  De coöperatie uit Eindhoven zet ongeveer een half miljard euro in om de buffers van Yarden op te krikken, zegt Edzo Doeve, algemeen directeur van Dela, tegen het Financieele Dagblad.

Banen verdwijnen bij Yarden

Beide partijen verwachten dat er banen verdwijnen bij Yarden, met name bij de verzekeringstak en bij staffuncties op het hoofdkantoor in Almere. De uitvaartcentra zullen vermoedelijk ongeschonden blijven omdat die in andere regio’s staan dan waar Dela actief is. Yarden heeft 900 medewerkers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en zeven begraafplaatsen in Nederland. 

Yarden heeft 390.000 pakketpolissen en een miljoen leden.  De verwachting is dat deze leden voorlopig niet veel zullen merken van de overname. Het zou wel kunnen dat de overlijdensverzekering voor de klanten van Dela duurder wordt door deze stap. Het bedrijf uit Almere had Dela zelf benaderd, zegt Doeve in het FD, omdat het soortgelijke organisaties zijn. Yarden is in handen van een vereniging waarvan verzekerden lid zijn, Dela is een coöperatie met soortgelijke structuur.

Dela (Draagt Elkanders Lasten) heeft 170 vestigingen, tweeduizend medewerkers en 4 miljoen verzekerden in de Benelux. De coöperatie verzorgt 44.500 uitvaarten per jaar. Als de toezichthouder goedkeuring geeft voor de samenvoeging moet die begin volgend jaar afgerond zijn. Pas twee jaar later wil Dela de bedrijven volledig in elkaar hebben geschoven. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. En toezichthouders moeten het plan nog goedkeuren. 

Lees ook:

Uitvaartbedrijf Yarden is in financiële nood, en dat merkt de klant in zijn portemonnee.

Honderdduizenden klanten van uitvaartbedrijf Yarden moeten meer premie gaan betalen om de uitvaart te krijgen die ze voor ogen hebben. Doen ze dat niet, dan zullen nabestaanden extra geld neer moeten leggen voor een volgwagen, kist of stukje cake bij de koffie. 

Uitvaartbranche kraakt onder concurrentie

Grote uitvaartbedrijven ondervinden veel concurrentie van eenpitters. Het aantal zelfstandige ondernemers dat uitvaarten verzorgt, loopt snel op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden