Uitvaarten geven te veel werkdruk

Geestelijk verzorgers leiden duizenden uitvaarten vanuit verpleeg- en verzorgingshuizen. Het merendeel van de huizen wil daar niet meer voor opdraaien. Ook de beroepsvereniging wil ervan af.

„Geestelijk verzorgers moeten geen uitvaarten meer doen”, zegt Rieke Mes van de Vereniging van geestelijk verzorgers in zorginstellingen (VGVZ). Ze signaleert een ’trend’ in het management van verpleeghuizen. „De pastor mag de uitvaart leiden, maar niet in de baas zijn tijd.”

De VGVZ rekent uitvaartplechtigheden niet tot de taken van geestelijk verzorgers, zegt Mes, en heeft de ’neiging’ om het leiden van begrafenis of crematie te ontraden. „De werkdruk staat het niet toe.” In zo’n vijftig, zestig uitvaarten per jaar gaat veel tijd zitten. Ander werk komt erdoor in het gedrang.

Uitvaarten komen voor rekening van de nabestaanden. Maar vaak schakelen zij de geestelijk verzorger in die in dienst is van het betreffende verpleeg- of verzorgingshuis, omdat die persoonlijk contact had met de overledene.

De tijd die dit kost (een tot twee werkdagen) gaat af van de toch al beperkte werktijd van de geestelijk verzorger, zonder dat er een extra vergoeding tegenover staat. Daarom verkopen de geestelijk verzorgers steeds vaker ’nee’.

De Kampense hoogleraar geestelijke verzorging Johan Bouwer noemt de trend ’onverantwoord’. Hij zegt dat geestelijk verzorgers ’moreel verplicht’ zijn om patiënten te begeleiden die een beroep op hen doen. Het ’laatste ritueel’ en het troosten van nabestaanden horen daarbij.

Met haar opvattingen ergert Rieke Mes verpleeghuispastores. „Als je iemand jaren begeleidt en je mag haar niet begraven, dat is toch wreed?”, reageert een van hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden