Uitvaart prins op 11 december

DEN HAAG - Prins Bernhard wordt op zaterdag 11 december bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft. De uitvaartdienst van de prins wordt geleid door dominee Carel ter Linden.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekendgemaakt. Ter Linden is emeritus predikant van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij was ook voorganger bij de uitvaart van prins Claus en bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins WillemAlexander en prinses Máxima.

Prins Bernhard ligt de komende dagen opgebaard in paleis Soest-dijk, waar de familie afscheid zal nemen. Het lichaam van de prins wordt niet gebalsemd, omdat hij dat zelf niet wilde. In Nederland mogen alleen leden van de koninklijke familie kiezen of ze gebalsemd worden of niet, op grond van de Wet op de Lijkbezorging. Alle andere Nederlanders kunnen niet gebalsemd worden.

De prins zal een vliegeruniform dragen als hij wordt bijgezet. Dat uniform hoort bij de rang van generaal-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht. De prins wordt tijdens zijn laatste tocht naar Delft vervoerd op een affuit, dat is het onderstel van een kanon. In zijn handen zal Bernhard een witte anjer houden. Maar eerst wordt de prins zondag overgebracht naar paleis Noordeinde in Den Haag. Koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet, prinses Christina en Pieter van Vollenhoven zullen daar bij zijn. De prins blijft op Noordeinde tot de dag van de uitvaart.

Maandag 6 december krijgen hoogwaardigheidsbekleders uit binnen-en buitenland gelegenheid om afscheid te nemen. Het publiek heeft gelegenheid tot afscheid van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 december van negen uur 's morgens tot elf uur 's avonds.

Het Koninklijk Huis heeft hofrouw aangenomen tot en met de dag van bijzetting in de koninklij-ke grafkelder in Delft. Tot Kerstmis is er familierouw. In deze periode worden de reguliere werkzaamheden hervat, maar zijn er geen publieke activiteiten van leden van het Koninklijk Huis.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet gisteren weten dat de prins woensdag een korte brief had willen publiceren om iedereen te bedanken voor de vele blijken van medeleven die hij had ontvangen. ,,Maar door de snelle verslechtering van zijn toestand was hij niet meer in de gelegenheid”, aldus een woordvoerder.

Koningshuizen in West-Europa hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van prins Bernhard. Koningin Beatrix ontving een condoleancetelegram van koning Harald en koningin Sonia van Noorwegen, net als van het Spaanse koninklijk paar. De Zweedse koning Karl Gustav, koningin Sylvia en kroonprinses Victoria hebben ook per telegram hun mededeleven betuigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden