Uitstroom ICT-banen naar lagelonenlanden verwacht

(Novum/Betten) - De uitstroom van ICT-banen naar lagelonenlanden zet dit jaar onverminderd voort. Dat blijkt woensdag uit de ICT Barometer, het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland onder 600 directeuren/managers en professionals.

In april 2006 gaf volgens de onderzoekers 13% van de ondervraagden aan dat er 'op dit moment binnen de organisatie' sprake is van 'outsourcing' van ICT-activiteiten. Dat was in april een jaar geleden nog 9%.

De ondervraagden zien volgens Ernst & Young in het verlies aan Nederlandse ICT-arbeidsplaatsen geen reden om banen niet naar lagelonenlanden uit te besteden. De tarieven die in deze landen worden gehanteerd liggen 68% lager dan die in Nederland. Het merendeel van deze ICT-uitstroom, 66%, gaat naar India.

"Het uitbesteden van simpel ICT-werk aan lagelonenlanden is een zeer begrijpelijke trend. Het werken in een callcenter behoort nu tot de minder interessante banen in Nederland", aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership.

Toch is men over het algemeen minder tevreden over de kwaliteit van de 'offshore ICT-activiteiten' dan over de Nederlandse ICT-providers, zo stellen de onderzoekers. Zo blijkt 29% van de ondervraagden (zeer) ontevreden te zijn over de 'offshore ICT', tegen 3% die de Nederlandse ICT als (zeer) ontevreden bestempeld.

35% van de ondervraagden is (zeer) tevreden over de 'offshore ICT', tegen 59% voor de Nederlandse ICT.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat het Nederlandse bedrijfsleven steeds minder ICT'ers aantrekt, maar steeds meer gebruik maakt van externe ICT-ers. 'Vooral de grote bedrijven gaan hierdoor een toekomst tegemoet zonder eigen ICT-medewerkers in dienst' zo stelt Ernst & Young.

Desondanks concludeert Ernst & Young dat de Nederlandse ICT-markt sterk aantrekt. "Sinds 2001 is de groei niet zo hoog geweest". Van de ondervraagde directeuren en managers verwacht 45% een groei van het ICT-budget voor de komende twaalf maanden en slechts 11% een daling. In april 2005 verwachtte 37 procent groei en 12 procent een daling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden