Uitstoot lachgas werd door industrieterrein Chemelot jaren niet gemeld

Chemische fabrieken bij Chemelot in Geleen. Beeld ©raymond rutting photography

Een fabriek op het Limburgse chemisch industrieterrein Chemelot stoot al decennia grote hoeveelheden lachgas uit zonder dat dit gemeten werd. Dat bevestigt Chemelot in NRC. Lachgas is als broeikasgas 265 maal zo sterk als CO2. Het achterhouden van informatie heeft dan ook effect op de Nederlandse boekhouding van broeikasgassen.

Het was al bekend dat twee andere bedrijven op het Chemelot-terrein samen de grootste industriële bron van lachgas van Nederland vormen. Nu blijkt dat nog een derde bedrijf het gas produceerde, is de totale lachgasuitstoot op het industrieterrein circa 50 procent groter dan tot nu toe werd aangenomen.

Het gaat om een in 1969 gebouwde fabriek van het bedrijf Anqore, die acrylonitril, de grondstof voor een type plastic, produceert. Tot 2017 werd de lachgasuitstoot van de fabriek niet gemeten. Dat Chemelot veel meer lachgas uitstoot, heeft geen gevolgen voor de fabrieken. Chemelot zegt dat de technische oplossing van deze uitstoot circa 100 miljoen euro kost.

Vorig jaar bleek dat meerdere bedrijven op Chemelot te weinig zouden hebben gedaan om zware ongevallen te beperken en de gevolgen daarvan voor zowel mens als milieu te beperken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) constateerde vorig jaar juni dat Chemelot niet veilig genoeg is. De politie stelde toen een onderzoek in naar incidenten die tussen 2015 en 2017 plaatsvonden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden