Uitstoot fossiele brandstoffen bedreigt koolstofdatering

De groeiende uitstoot van fossiele brandstoffen bedreigt de effectiviteit van de koolstofdateringsmethode. Dat meldt de BBC naar aanleiding van nieuw Brits onderzoek door klimaatfysica Heather Graven van het Imperial College in Londen.

Koolstofdatering wordt sinds 1940 gebruikt om de leeftijd te bepalen van alle mogelijke voorwerpen. Beroemdste voorbeeld is de lijkwade van Turijn. Met de koolstofdateringsmethode stelden wetenschappers in 1988 vast dat de lijkwade stamt uit de dertiende eeuw, meer dan 1200 jaar na de dood van Christus, wiens beeltenis op de wade zou staan.

Het uitbundige gebruik van fossiele brandstoffen pompt echter een type koolstof in de atmosfeer dat de dateringstechniek in de war schopt. Als gevolg daarvan kunnen in bijvoorbeeld 2050 nieuwe kleren dezelfde koolstofdatering krijgen als voorwerpen van duizend jaar oud.

De methode meet C14, een radioactieve vorm van koolstof. Door het C14-niveau in een voorwerp te vergelijken met de daarin aanwezige niet-radioactieve koolstof, kan de leeftijd ervan worden vastgesteld. Door de verbranding van kolen en olie is de hoeveelheid niet-radioactieve koolstof in de atmosfeer enorm toegenomen. Dat heeft een verdunnend effect op C14 waardoor de nauwgezetheid van de dateringstechniek verloren gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden