Uitstelgedrag: een potje korfbal in de achtertuin

Het is weer om met een zonnebril op en een voetenbadje in de buurt te chillen met vrienden. Bakken in de zon, barbecuen na afloop. Maar wat als je moet blokken in een kamer met saunatemperatuur? "Dit is geen weer om binnen te zitten. We hebben het er allebei behoorlijk moeilijk mee", zegt Tamar. En dan, heel eerlijk: "Maar eh... Misschien zouden we er, als het nu regende, ook helemaal geen zin meer in hebben hoor."

Broer en zus hebben vandaag allebei examen geschiedenis. Dat gaat over de Republiek der Nederlanden en de Verenigde Staten. Vandaar die foto hierboven. En natuurlijk omdat David en Tamar best Amerikanofielen genoemd kunnen worden. Hij deed al een jaartje high school in de States, zij hoopt er volgend schooljaar door te brengen.

En dan vond er gisterochtend nog een soort interland NL versus VS plaats in Barneveld. Broer en zus hadden nog geen zin zichzelf huisarrest op te leggen en in de boeken te duiken, en deden een spelletje korfbal in de achtertuin. Althans: Tamar is bedreven in het oer-Hollandse korfbal, tegenstander David speelde basketbal. De jongste won: "Dat peper ik David de komende dagen nog wel een paar keer in."

Toch voelde ook de broer zich geen verliezer. Hij boekte met een sterk staaltje uitstelgedrag flink wat tijdwinst en scoorde nog wat zonnestraaltjes. Maar daarna moesten ze toch echt snel naar boven.

Het was een moeilijke eerste week voor Tamar, verzucht ze. Tijdens de examens was het vaak een chaos op haar bureautje, en een chaos in haar hoofd. "Dat moet komende week echt beter." De haviste is dyslectisch. Daardoor kan ze vragen beluisteren via een laptop en koptelefoon. Ze mag de antwoorden opschrijven of typen, en daarvoor is een printer beschikbaar. "Maar met al die hulpmiddelen, met geschreven en geprinte antwoordenbladen, opgavenboekjes...Al dat papier. Dat maakt alles heel onoverzichtelijk."

Het ging bijna fout, bij wiskunde. Ze kwam, ondanks het half uurtje dat dyslectische examenkandidaten extra krijgen, in tijdnood. Toen de antwoorden moesten worden ingeleverd, griste ze de spullen bij elkaar. Gelukkig vroeg de surveillant voor de zekerheid of het uitwerkblad met grafieken bij de ingeleverde spullen zat. Ze kwam erachter dat ze die in alle haast in haar tas had gestopt. "Dat ik dat toen toch ontdekte, daarmee heb ik echt geluk gehad."

Broer David moet halverwege erkennen dat hij de examens wat heeft onderschat. Hij vond Management & Organisatie echt moeilijk en heeft geen idee wat hij voor Nederlands heeft. "Ik durfde het niet na te kijken. Stel je voor dat het slecht was: dan maak je jezelf alleen maar nutteloos gek. We zien het wel", zegt hij rustig. "Ik doe er niet aan mee. Ik zie klasgenoten die elkaar voor elk examen echt bang maken."

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis, die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag: Tamar (16) en David (18) den Besten die havo- en vwo-examen doen op het Johannes Fontanus College in Barneveld.

Examenagenda van vandaag

Vmbo gl/tl/kb

9.00 - 11.00 uur

Geschiedenis

13.30 - 15.30 uur

Wiskunde

Havo

9.00 - 12.00 uur

Geschiedenis

13.30 - 16.00 uur

Frans

Vwo

9.00 - 12.00 uur

Geschiedenis

13.30 - 16.30 uur

Natuurkunde

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden