Uitstel voor nieuwe zorgverzekeraar

tegenslag | De patiënt moet centraal komen te staan bij Zorgeloos Care, maar dat kost meer tijd dan gedacht.

Verzekeraar 'Zorgeloos Care' stelt de lancering met een jaar uit. Dat bevestigt initiatiefnemer Jos de Blok. De nieuwe verzekeraar heeft nog geen complete aanvraag ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat is wel nodig om volgend jaar te beginnen.

Zorgeloos Care werd eind vorig jaar aangekondigd door De Blok en een aantal geestverwanten, zoals de Rotterdamse hoogleraar Jan Rotmans. Die vinden de huidige zorgverzekeraars te veel op afstand staan van de patiënt en van de artsen en andere zorgverleners. De gezondheid van de verzekerden moet weer voorop staan en niet het financiële belang van de verzekeraar. Ook moet de bureaucratie, waar veel dokters over klagen, worden teruggedrongen. De Blok voerde dit laatste idee eerder door in de wijkverpleging die zijn organisatie Buurtzorg op steeds meer plekken aanbiedt.

"Veel zorgverleners en andere partijen in de zorg tonen belangstelling voor onze aanpak, maar het kost meer tijd dan gedacht om een goed draagvlak te creëren", zegt De Blok. "We willen het komend half jaar gebruiken om de steun verder uit te breiden. Hier en daar zijn mensen teleurgesteld dat het niet zo snel gaat. We kregen de suggestie om lokaal een proef uit te voeren. Maar om dit echt goed te doen, is tijd nodig."

Inmiddels lanceerden de Socialistische Partij en een aantal artsen het idee voor een Nationaal Zorgfonds, dat bestaande zorgverzekeraars moet vervangen. Ook met dit fonds zou de afstand tussen verzekeraar en arts kleiner moeten worden. "Wat dat betreft hebben we dezelfde wensen, maar Zorgeloos is een poging om het stelsel niet te veranderen, maar om die wensen te bereiken binnen het bestaande stelsel", zegt De Blok.

De zorgautoriteit wijst in een jaarlijks overzicht van zorgpolissen erop dat het huidige stelsel gebaat is bij concurrentie en dus bij nieuwe verzekeraars. Het marktaandeel van de grote vier verzekeraars daalt de afgelopen jaren lichtjes maar is nog steeds bijna 90 procent. "Er zijn wel flinke obstakels om een nieuwe verzekeraar te beginnen", ervaart De Blok. Eén daarvan is de financiële buffer die elke verzekeraar van De Nederlandsche Bank moet opbouwen. Gesprekken van Zorgeloos met financiers zijn nog in een oriënterend stadium.

De initiatiefnemers van Zorgeloos Care mikten dit jaar op 50.000 steunbetuigingen. De eerste 10.000 sympathisanten hadden zich snel gemeld, maar inmiddels is de teller blijven steken op 16.000 belangstellenden. "Ook daarvoor zullen we opnieuw extra moeten gaan werven." Voor een succesvolle start zouden naar verwachting zeker 10.000 klanten nodig zijn.

De Blok c.s. mikken nu op een zorgverzekering vanaf 2018. Het 'zorgverzekeringsseizoen' werd vorige week afgetrapt toen de eerste verzekeraar - het Schiedamse DSW - de premie voor 2017 bekend maakte. De grote verzekeraars volgen de komende weken, en het is goed denkbaar dat ze net als DSW de premie zullen verhogen. Daarna kunnen mensen gaan overstappen. De animo daarvoor lijkt af te nemen. Vorig jaar kozen minder mensen een nieuwe verzekeraar dan in 2014.

undefined

Minder spotjes, toch hogere kosten

Verzekeraars hebben beloofd op de reclamekosten te letten en dat is gelukt. Eind vorig jaar ging ruim 35 miljoen op aan spotjes en mailings, 4 miljoen minder dan in 2014. Maar aan acquisitie via bijvoorbeeld tussenpersonen gaven de verzekeraars juist 20 miljoen meer uit: vorig jaar 217 miljoen. Die stijging is niet de bedoeling, zegt de zorgautoriteit, die de verzekeraars erop gaat aanspreken. Op andere punten krijgen verzekeraars een pluim: hun overheadkosten zakten licht tot 3 procent van de premie-inkomsten en met een rendement van 0,7 procent is er vorig jaar nauwelijks geld opgepot.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden