Uitstel van betaling voor moslimomroep

Een inval van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD) bij de Nederlandse Moslimomroep (NMO) in Hilversum in maart 2009. (ANP) Beeld
Een inval van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD) bij de Nederlandse Moslimomroep (NMO) in Hilversum in maart 2009. (ANP)

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling gekregen. De financiële problemen van de omroep worden volgens voorzitter Aissa Zanzen veroorzaakt door een aantal beslagleggingen als gevolg van rechtszaken tegen de omroep. Er moet nog een bewindvoerder worden aangesteld.

„De enige manier om de bedrijfsvoering weer op gang te krijgen, was het aanvragen van uitstel van betaling. We hadden de beslagleggingen ook kunnen aanvechten via een kort geding, maar we mogen van het Commissariaat voor de Media niet meer juridische procedures aangaan”, legt Zanzen uit.

De zendmachtiging van de NMO loopt tot 1 september. De omroep wil ook de laatste maanden nog islamitische programma's blijven maken voor de publieke zenders op radio en televisie. De NMO hoopt met de aangevraagde surseance de financiële boekhouding weer op orde te krijgen om die taak uit te kunnen voeren.

Na 1 september heft de NMO zichzelf op, samen met de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). De vrijkomende zendtijd voor de nieuwe periode tot december 2015 wordt toegewezen aan de nieuwe Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON).

De rechtszaken waarin de NMO is verwikkeld, hangen samen met het vertrek van de voormalige directeur, die onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting. Deze oud-directeur Frank William werd in 2007 op staande voet ontslagen door het bestuur van de NMO. Na zijn vertrek eisten tv-producenten financiële compensatie voor het afblazen van opdrachten die William al voor zijn ontslag had toegezegd. Dit mondde uit in twee rechtszaken en beslagleggingen op de tegoeden van de omroep.

De salarissen over februari zijn reeds uitbetaald aan het personeel van de NMO. De aan te wijzen bewindvoerder gaat vanaf volgende maand over de uitbetaling van de salarissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden