Uitstel uitlevering Abdeslam dreigt

Als terrorist niet instemt met uitlevering krijgt België meer tijd om zijn netwerk te onderzoeken

PETRA JANBROERS

De uitlevering van Salah Abdeslam aan Frankrijk kan drie maanden duren als de vrijdag in Molenbeek gepakte 'Parijse' terrorist niet instemt met zijn uitlevering. Dit zei de procureur (officier van justitie) van Parijs François Molins gisteren in Brussel, na afloop van een bijeenkomst op het Belgische Openbaar Ministerie.

Volgens de Vlaamse uitleveringsspecialist mr. Paul Bekaert is uitstel precies waar de Belgische justitie op aanstuurt, omdat zij Abdeslam aan de tand wil voelen over zijn jihadistische netwerk in België, zijn wapenleveranciers en financiers. Zijn advocaat Sven Mary heeft al gesuggereerd dat de 26-jarige Frans-Belgische Marokkaan bereid is daaraan mee te werken.

Speculaties dat hij informatie wil leveren in ruil voor strafvermindering, wijst Bekaert echter van de hand. "Spijtoptant bestaat niet in de Belgische wet. Het zou ook een illusie zijn voor iemand die heeft meegewerkt aan de dood van 130 mensen. Het is sinds 11 september en de invoering in 2004 van de Europese, versnelde uitleveringsprocedure voor advocaten sowieso nagenoeg onmogelijk om voor hun klant nog iets te kunnen scoren. Hij zal uiteindelijk ook onherroepelijk aan Frankrijk worden uitgeleverd."

Dat erkent Abdeslams advocaat. "Daar bestaat geen twijfel over. Maar wanneer hij zal gaan, zal nog moeten blijken." Hij heeft wel bezwaar tegen het Europees aanhoudingsbevel van de Fransen ingediend. "Dit is een Belgisch onderzoek. Frankrijk moet zijn beurt afwachten", zei hij in een interview in De Standaard gisteren. Minister van buitenlandse zaken Didier Reynders heeft niet meer beloofd dan dat België 'zo gunstig mogelijk' zal antwoorden op het Franse verzoek.

De Franse en Belgische autoriteiten leven op gespannen voet sinds kort na de aanslagen in Parijs in november bekend werd dat de coördinatie waarschijnlijk in België had plaatsgevonden en onder de daders diverse Belgische extremisten zaten. De Fransen beschuldigden de Belgische inlichtingendienst van prutswerk.

"Het moet maar eens gedaan zijn om vanuit een vals schuldgevoel kniebuigingen te maken voor de Fransen", verwoordde Mary de irritatie. "Zij hebben ons geen lessen te leren. Zij hebben geen kritiek te geven op het Belgisch gerecht of op de snelheid van Abdeslams aanhouding." Hij heeft ook een klacht tegen de Franse procureur Molins ingediend, omdat die had geciteerd uit het eerste verhoor, door een Belgische onderzoeksrechter.

Op een gezamenlijke persconferentie probeerden Molins en zijn Belgische collega Frédéric Van Leeuw gisteren de heisa te dimmen. Molins ontkende dat hij fout zat en putte zich uit in complimenten over de Frans-Belgische samenwerking en de "kwaliteit van het Belgische speurwerk".

Enkele uren daarvoor had het OM net een nieuw succesje geboekt met de ontdekking van de identiteit van Soufiane Kayal, een naam die de afgelopen weken in het onderzoek steeds opdook. Op het huurcontract van een safehouse in het Waalse Auvelais bijvoorbeeld, en bij een controle bij de Hongaars-Oostenrijkse grens, als medepassagier van Abdes-lam. Het blijkt te gaan om de 24-jarige Najim Laachraoui, een Belg die in februari 2013 naar Syrië was vertrokken. De politie heeft een opsporingsbericht verspreid.

Van Leeuw waarschuwde dat "de puzzel nog lang niet is gelegd". Sinds begin dit jaar zijn er 60 nieuwe terrorismedossiers in België bijgekomen, zei hij.

Het is volgens Van Leeuw niet duidelijk of Abdeslam nieuwe aanslagen voorbereidde, zoals minister Reynders dit weekend zei. Maar gisteravond werd bekend dat er naast wapens twee ontstekingsmechanismen zijn gevonden in de woning waar hij vrijdag werd gevonden. "Zulke wapens in huis, zijn er niet voor een picknick", aldus Van Leeuw.

de Verdieping 4|5

Patatjihadist of logistieke spil?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden