Uitstapje van John Banville

Op zichzelf is het mooi dat een literatuurprijswinnaar zich waagt aan een misdaadboek. Het ’detectiefje’ is tenslotte een volwassen genre geworden waar lezer noch schrijver zich voor hoeft te schamen. Toch debuteert John Banville (Bookerprize 2005 voor ’De Zee’) als thrillerschrijver onder het pseudoniem Benjamin Black. Niet uit gêne, laat de flaptekst weten, maar om dit boek te onderscheiden van eerder werk.

Afra Botman

Black verenigt zijn mooie, verhalende stijl en de Ierse nationale historie met een onuitputtelijke bron aan ellende. Ierse schrijvers hoeven, lijkt het wel, maar door een kiertje naar het verleden te kijken en de misère komt ze tegemoet. Bittere armoede, drankzucht, grote gezinnen en de kwalijke heerschappij van de katholieke Kerk. Geen wonder dat zoveel Ieren naar de Verenigde Staten emigreerden – waar de ellende zich over het algemeen gewoon voortzette, als ze de overtocht al overleefden.

Dat was al een hele alinea Ach en Wee, maar dat is onvermijdelijk, zoals iedereen weet die wel eens een Iers boek in handen krijgt. Black blaast in ’Neergang’ zijn partijtje mee.

Het verhaal speelt in Dublin in 1950. Patholoog Quirke (drankprobleem, weduwnaar) krijgt het stoffelijk overschot van een jonge vrouw op zijn afdeling. Nog voor hij het kan onderzoeken verdwijnt het lijk en dat zet hem op het spoor van een beerput, waarin zijn familie een belangrijke rol speelt. Dat blijkt pas aan het eind van het boek, na lange beschouwingen, overpeinzingen en vage dialogen.

Het verhaal blijft er een beetje op hangen: de schrijver doet zijn best, maar het remt de voortgang en versluiert het plot. Zelfs de scène waarin Quirke door twee griezels in elkaar wordt geslagen omdat hij te veel weet, is met zoveel afstand beschreven dat het eerder langdradig dat angstwekkend is. Pas aan het einde komt het verhaal los, met zo’n lading, dat Black alsnog ruim slaagt voor zijn toelatingsexamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden