Nieuwe acties aangekondigd

‘Uitspraken voorman Farmers Defence Force ongepast’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Farmers Defence Force (FDF) is van plan actie te gaan voeren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

Redactie Trouw

Daarbij wordt onder meer gedacht aan “de voedselvoorziening platleggen met een leverstop en snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden”, zegt FDF-voorman Mark van den Oever in een interview met de Volkskrant. “Naar Schiphol kan ook. We bouwen het op en gaan door tot het af is.”

Eerder noemde Van den Oever het protest van tientallen boeren vorige week vrijdag bij de woning van minister Christianne van der Wal (Stikstof) een “topactie”. Hij sluit niet uit dat dat vaker gaat gebeuren, ondanks de felle kritiek die daarop kwam uit politiek Den Haag. “Dat zou zomaar kunnen gebeuren ja. Maar dan met veel meer. Wij zijn niet bangig uitgevallen”, zegt hij tegen de krant.

Kinderen van de minister

Met de kinderen van de minister, die tijdens het protest volgens Van der Wal “binnen zitten te trillen”, heeft hij geen enkel medelijden. Op de vraag wat hij denkt als hij de minister dat hoort zeggen, antwoordt hij: “dat het pussy’s zijn.” Evenmin vindt de FDF-leider dat zo’n actie te ver gaat. “Nee. In Den Haag zeggen ze dat het een morele grens overgaat. Goed, Van der Wal had een halfuurtje een paar boeren op de stoep. Maar dat staat niet in verhouding tot wat ze zelf al die boerengezinnen aandoet.”

Volgens Van den Oever stoppen de acties pas “als al die onzin over stikstof nou eens een keer ophoudt.”

Minister Van der Wal vindt uitspraken ‘ongepast’

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt de vergelijking, die de voorman van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever maakt tussen de situatie van de boeren nu en die van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, “ongepast. Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen.”

Demonstreren is in Nederland een groot recht, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren, stelt de minister.

Van der Wal heeft begrip voor de vragen, zorgen en emoties onder agrarische ondernemers, benadrukt ze. De plannen voor stikstofreductie “hebben impact in veel gebieden”. Ze wil over die plannen op een “goede manier gesprekken voeren met agrarische ondernemers.” Dat doet Van der Wal op haar departement, tijdens werkbezoeken en op bijeenkomsten “waar we een discussie kunnen voeren”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden