Uitspraken over misbruik schaden aanzien Turkson

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Hij is nog geen 65 jaar - jong voor een kardinaal. In de curie, het Vaticaanse ambtenarenapparaat, bekleedt hij een hoge functie als specialist in economie en financiën. En verder is Peter Turkson Afrikaan, geboren en opgegroeid in Ghana. Dat alles maakt hem volgens sommigen tot de kandidaat bij uitstek om de nieuwe paus te worden.

Maar inmiddels heeft Turkson zich de woede op de hals gehaald van katholieken die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik door geestelijken. De Ghanese kardinaal gaf vorige week een interview aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daarin werd hem gevraagd of hij verwachtte dat er ook in Afrika misbruikzaken aan het licht zouden komen. Nee, antwoordde Turkson. Seksueel misbruik van kinderen zou bij priesters in Afrika niet gauw voorkomen, omdat in veel Afrikaanse culturen een verbod bestaat op homoseksualiteit. En als er geen homoseksuele priesters zijn, is er ook geen kindermisbruik, aldus Turkson.

De Amerikaanse slachtofferorganisatie Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) reageerde boos op de uitspraken van Turkson. "Het zou te vriendelijk zijn om te zeggen dat hij spreekt uit onkunde. Zijn opmerkingen maken ons boos en bezorgd."

"Het is moeilijk om een crisis aan te pakken, als je denkt dat die niet bestaat", schrijft de verbolgen slachtofferorganisatie in een verklaring. "We vrezen daarom voor de veiligheid van kinderen in het bisdom van Turkson als hij ontkent dat daar priesters zijn die het op kinderen hebben gemunt." Voor SNAP heeft Turkson zichzelf gediskwalificeerd en hoeft hij geen paus meer te worden.

Turkson liet zich al vaker kennen als orthodox. In een interview vroeg Trouw hem vorig jaar of hij mogelijkheden zag dat vrouwen ooit priester zouden kunnen worden. Hebben mannen en vrouwen immers niet dezelde rechten?

"Het gaat erom dat je in deze kwestie niet in termen van rechten denkt, maar van elkaar aanvullen", antwoordde Turkson. "De kerk is als een lichaam, elk orgaan heeft een eigen taak. Een neus moet niet proberen te horen. We moeten de verschillen erkennen. Dat houdt het hele organisme levend."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden