’Uitspraken Kimman zijn slechte bijdrage aan oecumene’

amsterdam – Zeggen dat protestanten geen toekomst hebben, getuigt van een gebrek aan respect. Dat stelt de katholieke kerkhistoricus Peter Nissen in reactie op uitspraken van pater Eduard Kimman, de secretaris-generaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie, gisteren in Trouw.

„Ik betwijfel of het protestantisme 2017 haalt, 500 jaar na de Reformatie”, zei Kimman. „Protestanten hebben onvoldoende gereageerd op de veranderingen in de katholieke kerk. En ze onderkennen onvoldoende de betekenis van een zichtbaar en globaal leiderschap, zoals dat van de paus.”

Die opmerking is volgens Nissen, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ’een slechte bijdrage aan het oecumenisch gesprek’.

Volgens Kimman, die ook hoogleraar bedrijfsethiek is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zijn de protestanten als ’een actiegroep die vergeten is zichzelf op te heffen toen het doel was bereikt’. „Protestanten zouden naar de moederkerk moeten terugkeren”, zei hij. „De rooms-katholieke kerk is veranderd.”

„Dat is natuurlijk maar helemaal de vraag”, zei Peter Nissen gisteren tegen de nieuwssite katholieknederland.nl.

„Voor een deel zijn de mistoestanden die in de zestiende eeuw tot de Reformatie leidden, opgeheven, sommige overigens nog geen halve eeuw geleden, bij het Tweede Vaticaans Concilie. Maar ik kan me voorstellen dat er in de rooms-katholieke kerk nog genoeg overblijft voor een rechtgeaarde protestant om zich er niet thuis te voelen.”

Protestanten afschilderen als een actiegroep die is vergeten zichzelf op te heffen, vindt Nissen getuigen van ’gebrek aan respect voor de eigen aard van het protestantisme’. „Respect is, ook volgens het Tweede Vaticaans Concilie, een eerste vereiste voor het oecumenische streven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden