Uitspraak: staat en AzG betalen elk helft losgeld

(Novum/AP) - Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Nederlandse staat moeten ieder de helft van het voor Arjan Erkel betaalde losgeld voor hun rekening nemen. Dat heeft de hoogste rechter in Zwitserland maandag geoordeeld in de zaak over het losgeld dat is betaald voor de in augustus 2002 in Dagestan ontvoerde Erkel. De uitspraak betekent dat AzG nog 270 duizend euro moet overmaken aan Nederland.

Toenmalig AzG-medewerker Erkel kwam in april 2004 vrij nadat een miljoen euro losgeld was betaald. AzG maakte eerder al 230 duizend euro over aan de staat en met het nog te verrekenen bedrag komt de bijdrage van zowel Nederland als AzG op een half miljoen euro.

De 230 duizend euro was het geld dat AzG destijds zelf beschikbaar had. De rest, 770 duizend euro, werd door het ministerie Buitenlandse Zaken betaald. Waar AzG zei te denken dat het om een gift ging, heeft het ministerie altijd volgehouden dat het een voorschot betrof. Het stelt zich op het standpunt dat met gijzelnemers niet wordt onderhandeld en nimmer losgeld wordt betaald.

Zowel AzG in Zwitserland als het ministerie van Buitenlandse Zaken laat via een woordvoerder weten later maandag op de uitspraak te reageren.

Eerder won AzG in Zwitserland nog twee rechtszaken over de kwestie. De eerste uitspraak in de zaak deed het kantongerecht in Geneve op 15 mei vorig jaar. De rechter oordeelde dat AzG geen geld hoefde terug te betalen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nadat Nederland hoger beroep had aangetekend, oordeelde de burgerlijke rechtbank in dezelfde Zwitserse stad in februari eveneens in het nadeel van het ministerie. Met het oordeel van het Bundesgericht in Lausanne maandag komen die uitspraken te vervallen.

Volgens AzG zijn nooit afspraken gemaakt over het betalen van een 'voorschot'. Nederland zou de afspraak om het losgeld voor te schieten telefonisch hebben gemaakt met een AzG-medewerker. In de statuten van AzG zou echter staan dat een afspraak pas geldig is als deze wordt gemaakt met twee medewerkers. Nederland zou te allen tijde in de veronderstelling zijn geweest dat het losgeld als voorschot is betaald. De beslissing om een miljoen euro te betalen, zo stelde Buitenlandse Zaken eerder, moest midden in de nacht en in kort tijdsbestek worden genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden