Uitspraak over 'gerommel in het Dijkzigt'

De Haagse tuchtrechter doet vandaag uitspraak in de zaak Astrid van Essen, een meisje uit Capelle van bijna 20 jaar, dat in 1997 overleed, volgens familie en vrienden door medische blunders.

De zaak trekt de aandacht omdat naast de huisarts nog zes behandelaars uit het Rotterdamse Dijkzigt Ziekenhuis, onder wie een emeritus hoogleraar, zijn aangeklaagd.

In november 1994 kreeg Astrid boven haar enkel een pijnlijke plek. De huisarts vond een foto niet nodig. Hij dacht dat Astrid een peesontsteking had. Een vergissing, want daar liggen geen pezen.

Hij adviseerde rust en pas toen mevrouw Van Essen aandrong, mocht Astrid naar de fysiotherapeut. Toen de pijn echt te hevig werd, kreeg ze pijnstillers, maar werd nog steeds niet doorverwezen.

Astrid leed al sinds haar geboorte aan een weinig voorkomende aandoening aan de ademhalingswegen. Toen zij daarom in het kinderziekenhuis langskwam, bleek dat die pijnlijke plek een Ewing sarcoom was, een kanker aan het botvlies. Maar toen was het al maanden later en in februari 1996 bleek dat de agressieve kanker zich in de long had uitgezaaid.

,,De huisarts heeft de kans op genezing voorbij laten gaan'', zegt de moeder.

In de tijd dat haar dochter werd verpleegd, werden in het ziekenhuis volgens mevrouw Van Essen ernstige fouten gemaakt.

Zij is vooral verbolgen over het gerommel met röntgenfoto's, de onkunde, de slordigheid en het gebrek aan samenwerking tussen de artsen, waardoor opnieuw een diagnose niet op tijd werd gesteld.

Een hoogleraar die faam had als co-auteur van een leerboek over het Ewing sarcoom, de ziekte van Astrid, ontging het gezwel op de röntgenfoto. De radioloog legde geen verslag en een oncoloog verzuimde naar de mening van de radioloog te vragen. Zo werd maandenlang verzuimd alarm te slaan. Er was één radioloog die de vlekken wel zag, maar diens oordeel werd in het Dijkzigt te laag aangeslagen.

Astrid was in juli 1996 niet meer te redden. Toch werd ze nog blootgesteld aan een zware longoperatie, die volgens de moeder ,,totaal overbodig was en voor Astrid tot een lijdensweg leidde.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden