Uitspraak McGregor is opsteker voor oudere werknemers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een faillissement gebruiken om ouder personeel de laan uit te sturen, wordt vanaf nu een stuk lastiger.

Een failliet bedrijf overnemen en vervolgens vooral de oudere, duurdere werknemers de deur wijzen. Volgens vakbond CNV gebeurt dit maar al te vaak. Kwalijk, vindt de vakbond. Vooral als de nieuwe eigenaren dezelfde mensen blijken te zijn als de aandeelhouders die het bedrijf failliet hebben laten gaan. “Het is een makkelijke, goedkope, asociale manier om van oudere werknemers af te komen”, zegt Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

Maar zo makkelijk gaat het in de toekomst niet meer nu winkelketen McGregor volgens het College voor de Rechten van de Mens schuldig is aan leeftijdsdiscriminatie vanwege dit soort praktijken. Toen de winkelketens van de McGregor Fashion Group na het faillissement vorig jaar werden voortgezet, kregen te veel oudere werknemers te horen dat er geen baan meer voor hen was. Van acht medewerkers tussen de 57 en 64 jaar is volgens het college bewezen dat zij werden benadeeld vanwege hun leeftijd.

Een uitspraak met grote gevolgen, zegt Fortuin. “Dit is een opsteker voor oudere werknemers. Het wordt lastiger om via een faillissement van hen af te komen, zonder dat dat gevolgen heeft.”

Hoge uitzondering

McGregor is een schoolvoorbeeld van hoe een faillissement wordt gebruikt om van oudere werknemers af te komen, zegt Fortuin. “Onze leden maakten mee hoe ze vervangen werden door jongere medewerkers. Wat het nog zuurder maakte, was dat het failliete bedrijf werd voortgezet door dezelfde eigenaren.”

De Doniger Fashion Group besloot om alle mensen met zeven of meer dienstjaren geen contract te geven. Volgens Doniger pakte dit niet nadelig uit voor het oudere personeel. Het College oordeelde echter anders. De groep 55-plussers in het bedrijf had verreweg de kleinste kans op een dienstverband. Het aandeel 55-plussers op het totaal is ook het sterkst afgenomen.

Doniger stelde dat het mensen met zeven of meer dienstjaren geen contract meer wilde aanbieden, omdat de transitievergoeding is gekoppeld aan het aantal dienstjaren. En hoe hoger het aantal dienstjaren, hoe hoger deze ontslagvergoeding. Dat maakt het bedrijf in de toekomst moeilijker te verkopen, zo bleek uit een reactie van het bedrijf. Het college vindt echter dat een dergelijk financieel argument alleen bij hoge uitzondering reden mag zijn voor leeftijdsonderscheid.

Juridische stappen

De vakbond heeft een brief gestuurd naar Doniger Fashion Group (de nieuwe naam van de McGregor Fashion Group) met het verzoek om de acht werknemers waarom het gaat hun baan terug te geven of anders schadeloos te stellen. Fortuin: “Deze uitspraak is weliswaar niet bindend, maar in de meeste gevallen gaat een werkgever er wel serieus mee aan de slag. Als dat niet gebeurt, kunnen we ons altijd nog beraden op juridische stappen.”

Volgens het College voor de Rechten van de Mens grijpen bedrijven in 80 procent van de gevallen in naar aanleiding van een uitspraak. “Anders kunnen betrokkenen naar de rechter. Die moet onze uitspraak meenemen bij zijn afweging. Als hij deze niet volgt, moet hij dat motiveren.”

CNV gaat naar de uitspraak verwijzen als er weer eens sprake is van een dreigend faillissement. “Hiermee kunnen we kenbaar maken dat je dit als bedrijf niet zo maar kan doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden