Uitspraak koningskoppel IRT-affaire

Voor het koningskoppel is het vandaag erop of eronder. Oud-CID-chef Klaas Langendoen van de politie Kennemerland en ex-rechercheur Joost van Vondel horen van het Haagse hof of zij schuldig zijn aan meineed. Dat is een gevolg van de aangifte die de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa in 1995 deed. De commissie was ervan overtuigd dat het duo had gelogen over het doorlaten van drugs.

De eis tegen Langendoen is 12 maanden cel en tegen Van Vondel 15 maanden. Beiden ontkenden bij de commissie-Van Traa betalingen aan informant R., alias de Sapman, gedaan te hebben. De zwaardere eis tegen Van Vondel is omdat hij de Sapman ook zou hebben bedreigd.

De twee speelden een hoofdrol in de IRT-affaire, die eind vorige eeuw een crisis bij politie en justitie teweegbracht. Centraal stond de methode die de twee politiemannen van het Interregionale Rechercheteam (IRT) Kennemerland hadden ontwikkeld. Die was even simpel als omstreden: een informant uit het drugscircuit losweken, die laten doorgroeien in de organisatie om zo zicht te krijgen op de topcriminelen. Als de bende in kaart is gebracht en de strafbare handelingen vaststaan, wordt de organisatie 'achterover getrokken', zoals in het jargon is gaan heten.

Het koningskoppel zei bij Van Traa dat zij weliswaar 'drugslijnen' runden, maar er geen cent aan overhielden. Hooguit werd de verdienste geïnvesteerd in het oprollen van een volgende bende. Drie criminologen konden geen bewijs vinden dat Langendoen en Van Vondel hebben gesjoemeld.

Voor het hof draait het niet alleen meer om meineed, maar ook om de werkwijze van Van Traa. Een enquêtecommissie heeft twee manieren om getuigen te horen: in het openbaar en achter gesloten deuren. De commissie bedacht een derde, het besloten gesprek. Zo werd de geheimhouding omzeild die wel geldt bij het besloten verhoor.

In zo'n besloten gesprek zei de Sapman, dat hij grote sommen geld had ontvangen van Langendoen en Van Vondel. In het openbare verhoor ontkenden die twee, zoals ze alle details over deals achter de kiezen hielden. De Sapman had gedacht dat zijn bewering geheim zou blijven.

Langendoen heeft nu een recherchebureautje en Van Vondel werkt als chauffeur. Mochten Langendoen en Van Vondel worden vrijgesproken, dan wacht justitie niet alleen een miljoenenclaim. De twee hebben aangekondigd dat ze als politieman in ere hersteld willen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden