Uitspraak kinderpardon hoopvol voor andere gezinnen?

Shenjun (R), een van de kinderen die hoopt op een pardon, met vriendjes tijdens de slotmanifestatie van de campagne Eerlijk KinderpardonBeeld anp

De strikte uitvoering van het kinderpardon moet worden verruimd. De rechtbank in Den Haag heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie op de vingers getikt. Het is onterecht om een asielzoeker af te wijzen die niet in beeld is bij het Rijk, maar wel bij de gemeente, oordeelde de rechter gisteren. De uitspraak biedt hoop voor andere afgewezen kinderen. Mogen zij nu ook in Nederland blijven?

Voor de voorstanders van een ruimer kinderpardon is het niet meer dan logisch: toezicht van de gemeente moet gewoon gelden als overheidstoezicht. Honderden burgemeesters pleitten dit voorjaar al voor een versoepeling van de regels, maar staatssecretaris Teeven hield voet bij stuk en zei geen letter aan het pardon te zullen veranderen. Volgens de huidige regels moet een gezin zowel bij de gemeente als het Rijk bekend zijn. Is dit niet het geval, dan moet de familie zijn koffers pakken.

Nu blijkt de rechter de critici in het gelijk te stellen. De rechtbank deed uitspraak over een gezin uit Kazachstan dat wel stond ingeschreven bij de gemeente, maar niet in beeld was bij het Rijk en daarom moest vertrekken. De rechter besloot gisteren dat het gezin mag blijven, omdat ze zich niet hebben onttrokken aan toezicht van het Rijk.

Honderd kinderen
Volgens kinderombudsman Marc Dullaert maakt één zwaluw nog geen zomer, maar hij denkt wel dat het oordeel van de rechter voordelig kan uitpakken voor families in soortgelijke zaken. "Hier gaat een precedentwerking van uit", zei Dullaert vandaag in het KRO-radioprogramma Ochtend van 4.
"Het is het hof in Den Haag, dat is een belangrijke rechtbank. Dit is een goede stap vooruit."

De uitspraak is hoopgevend voor de 100 andere kinderen die in hetzelfde schuitje zitten als het gezin uit Kazachstan: wel ingeschreven bij de gemeente, maar niet in beeld bij het Rijk. Hun asielaanvragen werden eerder om dezelfde reden afgewezen, samen met die van 200 andere gezinsleden. De kans is groot dat deze gezinnen alsnog naar de rechter stappen na de uitspraak in Den Haag. Diverse gezinnen hebben zich inmiddels gemeld bij vluchtelingenorganisaties.

'Onzekerheid blijft'
Vluchtelingenwerk Nederland ziet echter nog geen reden om te champagne te ontkurken. De hulporganisatie spreekt van een 'hoopgevende uitspraak, maar de onzekerheid blijft'. "Dat één rechter deze uitspraak doet, wil nog niet zeggen dat dat overal gebeurt of dat de Raad van State hierin meegaat, zei een woordvoerster tegen persbureau ANP. "Al hopen we dat natuurlijk wel."

Teeven houdt intussen vast aan zijn compromisloze reputatie en legt zich niet bij het oordeel van de rechter neer. Hij weigert zijn criteria te versoepelen en gaat in hoger beroep.

De juridische terechtwijzing doet denken aan de uitspraak van de Hoge Raad in 2012, die toenmalig minister Leers terugfloot met de uitspraak dat uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen niet op straat mogen worden gezet. Dit besluit had grote gevolgen en vormde aanleiding voor Gerd Leers, oud-minister van Immigratie en Asiel, om gezinslocaties te openen voor uitgeprocedeerde gezinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden