Urgendazaak

Uitspraak in Urgenda-zaak blijft waarschijnlijk overeind

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.Beeld ANP

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990, kan in stand blijven. Dat adviseren de plaatsvervangend procureur-generaal en advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

Het gerechtshof gaf duurzaamheidsorganisatie Urgenda in oktober 2018 gelijk in de eis dat de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met 25 procent moet zijn verminderd. De Staat stelde cassatie in tegen de uitspraak van het hof.

De Stichting Urgenda en de Staat vinden allebei dat de uitstoot van broeikasgassen moet worden verminderd, maar ze verschillen van mening over het tempo. De Staat heeft voor 2020 een doelstelling in EU-verband. Die is gericht op het verminderen van de C02-uitstoot met 20 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990.
Urgenda vindt die doelstelling te mager, gelet op de ernstige risico's van klimaatverandering. Daarom spande Urgenda samen met bijna negenhonderd mede-eisers een zaak aan tegen de Staat. Het hof ging mee in het standpunt van Urgenda, waarna de Staat in cassatie ging. 

De Hoge Raad doet op 20 december uitspraak in de zaak. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij het advies van de plaatsvervangend procureur-generaal en de advocaat-generaal overnemen, waardoor Urgenda het gelijk aan haar zijde houdt. 

In 2018 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 189,3 miljard CO2-equivalenten, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. Dat is 2 procent lager dan in 2017 en 15 procent lager dan in 1990. Industrie en energiebedrijven zijn veruit de belangrijkste bronnen van uitstoot. Gemeten per vierkante meter vindt de hoogste uitstoot van broeikasgassen plaats in Velsen. Daar zit staalfabrikant Tata Steel en er staat een elektriciteitscentrale die de restgassen uit de hoogovens benut.

Lees ook:

Het gevecht over de Klimaatzaak bereikt de Hoge Raad, Urgenda is het wachten beu

De Hoge Raad gaat zich over de ‘Klimaatzaak’ buigen, nu de Staat de overwinning van Urgenda blijft bestrijden.

Marjan Minnesma: ‘Zolang het klimaat te redden is, ga ik ervoor’

Praten over duurzaamheid is bon ton, maar Marjan Minnesma van Urgenda mist daden. Er zijn zo veel leuke, groene berichten dat mensen denken: nou, dat zit wel goed. Nog lang niet, zei het boegbeeld van de Duurzame 100 in een groot interview met Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden