Uitstel

Uitspraak in kort geding tegen 5G over drie weken

Een protest tegen 5G in Den Haag, in september 2019. Beeld Getty Images
Een protest tegen 5G in Den Haag, in september 2019.Beeld Getty Images

De rechtbank in Den Haag doet maandag 25 mei uitspraak in het kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting eiste vandaag in het kort geding de uitrol van 5G te stoppen, omdat de straling van 5G-signalen gezondheidsrisico's zou opleveren.

Volgens de advocaten van de Nederlandse staat roept de stichting Stop5GNL daarmee een schrikbeeld op. Nederland houdt zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving, stellen ze. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. "Er is geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid van 5G, daar gaat het om", zei de advocaat van Stop5GNL. "De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico's uit te sluiten zijn", betoogde hij. "De overheid is bezig met een gok. Als de gok verkeerd uitvalt, zijn de gevolgen ernstig. Het is een onethisch experiment, de overheid dient burgers te beschermen tegen gezondheidsrisico's.”

Volgens het Agentschap Telecom is er geen reden tot zorg. Dat ziet toe op de handhaving van de limieten waar telecomproviders zich aan moeten houden. "Metingen laten zien dat er tijdens testen geen limieten zijn overschreden", aldus de advocaat van het ministerie van Economische Zaken. Het Agentschap Telecom organiseert 150 metingen per jaar op publieke plekken waarbij de signalen van alle antennes in de buurt worden gemeten. Als er sprake is van te veel straling, wordt er gehandhaafd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden