Uitspraak Brussel over SGP en ChristenUnie

(Novum) - Uitsluiting van vrouwen of homo's van politieke functies is in strijd met het Europees recht. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op vragen die D66-europarlementariër Sophie in 't Veld had gesteld naar aanleiding van de commotie rondom de positie van vrouwen in de SGP en homo's in de ChristenUnie.

Europees Commissaris voor Sociale Zaken Vladimir Spidla zegt in zijn antwoord dat discriminatie naar geslacht en seksuele geaardheid verboden is op grond van Europese regels als het gaat om werk, beroepsopleiding en arbeidsvoorwaarden. Uitsluiting van vrouwen en homo's van leidende partijfuncties en politieke ambten valt onder deze regels, stelt Spidla, voor zover die functies werk betreffen.

Die laatste toevoeging is een formaliteit, zegt In 't Veld. "Het komt er op neer dat het uitsluiten van homo's en vrouwen gewoon niet mag." Volgens In 't Veld betekent het antwoord van Spidla dat de Europese Commissie moet ingrijpen als er geen verandering komt in de situatie bij de SGP. Die partij is in een juridische procedure verwikkeld vanwege het zogeheten vrouwenstandpunt. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige maand dat de Nederlandse overheid moet optreden tegen de SGP.

Binnen de ChristenUnie woedt een discussie over de positie van homoseksuelen binnen de partij sinds afgelopen najaar bleek dat een groot deel van de achterban geen homo's in bestuurs- en vertegenwoordigende functies wil hebben. Een partijcommissie moet voor de zomer met een advies komen. Volgens In 't Veld doet deze commissie er goed aan het antwoord van de Europese Commissie 'als overweging mee te nemen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden