Uitsluiting bij voorbaat geeft kiezers duidelijkheid

Het uitsluiten van de PVV geeft helderheid aan de kiezer, maar er zijn wel principiële bezwaren, brengen lezers in.

Oplossingen aandragen

Het is goed dat het merendeel van de partijen de PVV bij voorbaat uitsluit.

Ik wil absoluut niet stemmen op een partij die met de PVV zou kunnen gaan regeren. Gelukkig heb ik nu de keuze uit vrijwel alle andere partijen, die de echte problemen willen aanpakken. Partijen die redelijke oplossingen kunnen aandragen, willen samenwerken en het land besturen.

Henk German Mariënberg

Erbij blijven

Stom eigenlijk van de politieke partijen om de PVV bij voorbaat buiten te sluiten, althans buiten regeringsdeelname. Geef ze in maart alle kans een regering te vormen. Behandel de partij met alle égards. "Loven en prijzen en erbij blijven", zei Wim Kan over het verkeerde vriendje van dochterlief.

Enrico di Oleggio Amsterdam

undefined

Afweging

In het belang van de PVV-stemmers: vooral uitsluiten. Zij weten dan van te voren dat hun partij niet gaat meeregeren, in plaats van dat dat achteraf blijkt, zelfs als de PVV de grootste wordt. PVV-stemmers kun dan de afweging maken: ga ik voor een proteststem of wil ik dat mijn partij waarop ik stem kans maakt om mee te regeren?

Edwin Hinloopen Amersfoort

undefined

Geen vertrouwen in democratie

De huidige politieke partijen maken een grote vergissing door van te voren al aan te kondigen de PVV van samenwerking uit te sluiten en zo die kiezers weg te zetten. De beslissing om wel of niet mee te doen ligt bij Wilders en de PVV. Zo is ons stelsel. Veel partijen roepen in verkiezingstijd op om te gaan stemmen in het algemeen, maar daar bedoelen zij mee Stem Op Ons, maar wee je gebeente als je op de PVV stemt. Dan zetten we je in de hoek en mag je niet meer meedoen. Hieruit blijkt dat zij zelf geen vertrouwen hebben in de kracht van ons democratisch bestel.

Rita Zwaan Hoorn

undefined

Wat er toe doet

De PVV heeft door het gedrag van haar leider zich zo ver buiten de democratische en staatsrechtelijke realiteit geplaatst, dat samenwerking door alle andere grote partijen kansloos wordt geacht. Dan is uitsluiting vooraf een goede zaak omdat aan kiezers zo duidelijkheid wordt verschaft - ook aan diegenen die van plan zijn PVV te stemmen - en omdat men zich vervolgens kan wijden aan de kwesties die er toe doen.

Leo Spiekman Utrecht

undefined

Paradox

Het strategische oogmerk van Rutte is zoveel mogelijk twijfelaars aan de rechterkant richting de VVD te trekken. Deze strategie resulteert in twee grote partijen van tegen de 35 á 40 zetels , de kleinere partijen hebben geen schijn van kans. Wanneer de VVD de PVV nooit had uitgesloten zouden de kleinere partijen meer ruimte hebben gehad voor groei en zou een gezonde coalitie tussen de VVD, het CDA en D66 een mogelijke uitkomst zijn. De PVV mag dan wel de grootste zijn, de coalitie is buiten bereik. Voor de kiezer is het beste antwoord op de vraag dus nee. Voor de VVD, met als oogmerk de grootste te worden, is het antwoord ja. Een interessant paradox in de representatieve democratie.

Roy Vorster Uithoorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden