Uitslapen ben ik niet meer gewend

Raymond van Brecht
"Wij wegwerkers werken vaak op zondag omdat het weekeinde het enige moment is dat we aan de slag kunnen. Snelwegen afzetten voor grote klussen doe je niet doordeweeks.

We doen ons werk vaak in de nacht. Het is echt leuk werk, we doen het graag, maar voor je sociale leven is het natuurlijk niet goed. Ik bezoek niet zo vaak een feestje op zondag. Mijn vriendin vindt dat natuurlijk niet leuk, maar ze weet dat het bij mijn werk hoort. Die rare werktijden zijn ook slecht voor je gezondheid. Je haalt de slaap gewoon niet in. Als je het aan een huisarts vertelt, zegt-ie: niet doen.

Ik ben uitvoerder van de asfaltploeg. Normaal gesproken bestaat de ploeg uit twaalf man. Ik wilde altijd al met asfalt werken. Het heeft iets aparts. Het bedrijf waar ik nu werk zocht een uitvoerder en zodoende ben ik er ingerold. Ik moet zorgen dat de ploeg spullen heeft. Om te beginnen natuurlijk asfalt, maar ook alles eromheen moet goed geregeld zijn.

Lichamelijk is het zwaar werk, maar ook geestelijk is het niet altijd even gemakkelijk. We werken op rare dagen en rare tijden. Wanneer wij aan de weg werken wordt een weg vaak afgesloten van vrijdagavond negen uur tot maandagochtend vijf uur. Als op donderdag blijkt dat de weersverwachting heel slecht is, blazen we het af. Je moet wel kunnen draaien en kwaliteit kunnen leveren. Een beetje regen kan geen kwaad, maar bij harde regen kunnen we niet werken. Het asfalt hecht dan niet goed genoeg. Of zoals wij onder elkaar zeggen: het sterft te snel af.

Regen is ook niet goed voor de ploeg. Ze moeten niet ziek worden. Nou hebben de meesten gelukkig wel een goede weerstand. Anders kan je dit werk niet aan. Het ziekteverzuim is ook laag. Komt door de buitenlucht.

Als we de nacht van zaterdag op zondag werken, beginnen we zaterdagavond om acht uur al: Nederland gaat dan uit. Natuurlijk vind ik het wel eens jammer dat ík dan niet op weg naar een leuke verjaardag ben. Je moet niet vergeten dat die zondagsdiensten extra betaald worden. Bovenop het gewone salaris. Anders komt er niemand werken. En je kan het geld goed gebruiken tegenwoordig. Ze kunnen je het trouwens niet verplichten. Dat is vastgelegd in de cao.

Zo'n nacht duurt niet zo lang als het lijkt. De sfeer is altijd goed. Je maakt eens een praatje. En als het moet help ik zelf mee. Vind ik leuk. We hebben geen vaste koffiepauze. Als er even een rustig moment is, en dat kan om acht uur 's ochtends zijn of om elf uur 's ochtends, gaan we even de keet in. Daar is het lekker warm. We kunnen koffie en thee maken. En ook soep. We kunnen er zelfs een eitje bakken.

Als ik op zondagochtend sta te asfalteren zie ik mensen langsrazen op weg naar ouders en grootouders. Het doet me niets meer. In het begin hield ik het verkeer juist goed in de gaten. Wie komen er langs? Hoe rijden ze?

Ik denk nooit: die hebben lekker vrij. Je bent aan het werk. Je doet het voor die mensen. Soms zwaaien ze naar je. Of ze gooien voorwerpen uit de auto naar je toe. Blikjes of eieren. Omdat wij het verkeer ophouden.

Tot mijn twaalfde gingen we bij mij thuis naar de kerk op zondag. Dat deden we voor mijn oma. Na de mis lunchten we met de hele familie. Dat was echt een traditie. Nu speelt het geloof geen rol meer in mijn leven. Maar ik heb veel respect voor mensen die het wel belangrijk vinden. Ik hoor op zondag nog zat kerkklokken luiden. Dan denk ik aan de gezelligheid bij mijn oma.

Als ik op zondag vrij ben, slaap ik uit. Als het tenminste lukt. Mijn biologische klok is volstrekt in de war door dat werk van mij. Ik ben uitslapen niet meer gewend. Mijn vriendin en ik ontbijten samen en gaan naar mijn moeder of die van haar. Soms gaan we een dagje weg of als het koopzondag is naar de winkels. En soms doen we helemaal niks. Is ook wel lekker.

Mijn vriendin en ik hebben nog geen kinderen, maar we denken er wel over na. Stel dat we een kind zouden krijgen, dan heeft dat gevolgen voor mijn werk. Dan moet je meer thuis zijn, vind ik. Ook op zondag. Er zijn jongens die hebben een gezin thuis zitten en werken altijd op zondag. Die hebben dat zo afgesproken. Ook vanwege de extra verdiensten. Ik kan me niet voorstellen dat het zo bij mij zal gaan."

Wie is Raymond van Brecht?
Raymond van Brecht (36) is uitvoerder bij aannemingsbedrijf Mourik. Hij woont met zijn vriendin Barbara in Leidschendam.

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden