VAK T

Uitslagen als 20-0 en 110-0: buitensporig, maar niet verdacht, toch?

Andy Murray, die in 2011  in 51 minuten met driemaal 6-0 van de Luxemburgse invaller Laurent Baum won. Beeld Reuters
Andy Murray, die in 2011 in 51 minuten met driemaal 6-0 van de Luxemburgse invaller Laurent Baum won.Beeld Reuters

Aan de lijdensweg van Pro Piacenza in de Italiaanse Serie C is een eind gekomen. De club wordt al het gehele seizoen geteisterd door financiële problemen en is deze week door de Italiaanse voetbalbond uit de competitie gehaald.

Een beslissing die volgde op een wel heel curieuze wedstrijd, afgelopen zondag tegen AC Cuneo 1905. Na een reis van 235 kilometer van ­Piacenza naar Cuneo verloor de geplaagde bezoekende club, rodelantaarndrager in de Serie C, met 20-0. Voor de rust was het verschil al gemaakt: 16-0.

De vaste spelers van het eerste elftal en een deel van de technische staf weigerden de reis naar Cuneo te ondernemen. Zij hadden al sinds oktober geen salaris ontvangen en vonden het welletjes. Omdat Pro Piacenza al drie keer eerder niet was komen opdagen, dreigde uitsluiting uit de competitie. Om dat te voorkomende stuurde het bestuur een jeugdelftal naar Cuneo.

Hoewel, een elftal was het niet, want uiteindelijk arriveerden zeven spelers in Cuneo. Omdat een van hen zijn spelerspas kwijt was, verscheen ook de naam van de meegereisde 39-jarige masseur op het wedstrijdformulier. Hij viel vlak voor tijd uit, maar toen was de ontbrekende spelerspas inmiddels gevonden en voltooide Pro Piacenza het duel met zeven ­spelers.

Uiteraard werd het een parodie op een wedstrijd, waarin de spelers van de thuisploeg het in de tweede helft allemaal wel geloofden. De aanvoerder van Cuneo, Fabiano Santacroce, oud-speler van ­Napoli en Parma, sprak van een wanvertoning. Dinsdag greep de Italiaanse bond in en verklaarde het duel ongeldig. De 20-0 verdween uit de boeken en werd een reglementaire 3-0. Spijtig voor Cuneo-spits Hicham Kanis, die zesmaal had gescoord.

6-0, 6-0, 6-0

Grote nederlagen zijn een nachtmerrie voor sporters. In het tennis zijn spelers als de dood dat ze zonder het winnen van één game van de baan stappen. In de grandslamtoernooien kwam het sinds de invoering van het proftennis in 1968 vijf keer voor dat een partij eindigde in een triple bagel, oftewel: 6-0, 6-0 en 6-0. De laatste grandslampartij die eindigde in 18-0 was in 1993 op Roland Garros tussen de latere winnaar Sergi Bruguera en Thierry Champion, de arme Fransman die voor eigen publiek zijn naam geen eer aandeed.

In de Davis Cup kwam de totale vernedering vaker voor, zeker als een topland tegen een dwergnatie uitkwam. In 2011 won Andy Murry in 51 minuten met driemaal 6-0 van de Luxemburgse invaller Laurent Baum. Vier jaar eerder had Murray de kans gemist om op een grandslam een triple bagel te scoren. In de eerste ronde van de Australian Open leidde de Schot met 6-0, 6-0 en 5-0 tegen Alberto Marin. De Spanjaard greep de laatste strohalm en ontsnapte met 6-0, 6-0 en 6-1.

110-0

Allemaal uitslagen die geen argwaan wekten bij de matchfixing-politie. Ook de uitslag van de rugbywedstrijd uit 1998 tussen Engeland en Nederland was niet verdacht, hoewel wel buitensporig hoog: 110-0. De Engelse kranten voorspelden na de training van de ‘fragiele’ Nederlandse spelers al een makkelijke middag voor de Engelsen. ‘Een tulpenveld boezemt meer angst in’, luidde een van de koppen aan de vooravond van de WK-kwalificatiewedstrijd in Huddersfield.

Voor de goede orde: Nederland haalde het WK van 1999 niet.

Geoff Old, de Nieuw-Zeelandse bondscoach van de Nederlanders, was al blij dat de uitslag niet in het Guiness Book of Records kwam: Hongkong won eerder met 164-13 van Singapore. Maar ook die uitslag is inmiddels overtroffen. In 2002 versloeg Argentinië Paraguay met 152-0.

Vak-T

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen het sportnieuws uit de losse pols.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden