Uitslag Cito wellicht niet langer geheim

Scholen bepalen nu nog zelf of scores worden gepubliceerd

Basisscholen krijgen deze week de resultaten van de Cito Eindtoets, die zo'n 165.000 achtstegroepers maakten. Nu nog mogen scholen zelf weten of ze met die scores naar buiten treden. Amsterdamse scholen doen dat bijvoorbeeld al. Vanaf 2014 worden mogelijk de resultaten van alle leerlingen openbaar gemaakt.

Publicatie van de Cito-uitslagen is omstreden: scholen vrezen dat ze dan alleen nog op deze cijfers worden afgerekend. Toenmalig minister Van Bijsterveldt (onderwijs, CDA) heeft vorig jaar in de Tweede Kamer beloofd de gegevens niet openbaar te maken en scholen de vrije keuze te laten. Maar die keuze hebben ze straks niet meer als een beroep wordt gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Deskundigen denken dat de Onderwijsinspectie de gegevens van alle scholen moet vrijgeven.

Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg, is daar vrij stellig in. Hij verwijst naar een vergelijkbare kwestie uit 1997, toen Trouw met succes een beroep deed op deze wet om de resultaten van middelbare scholen te verkrijgen. De Onderwijsinspectie weigerde toen de gegevens ter beschikking te stellen, maar moest na een uitspraak van de rechter bakzeil halen. Zoontjens was indertijd werkzaam op het ministerie van OCW en was betrokken bij de behandeling van dat verzoek. "Toen bleek ook al dat er nauwelijks argumenten zijn te verzinnen om deze gegevens achter te houden", aldus de hoogleraar.

Niet alleen in het onderwijs, maar ook in de Tweede Kamer stuit publicatie van Cito-uitslagen op weerstand. De ChristenUnie vreest dat scholen louter op basis van de gemiddelde scores met elkaar gaan concurreren. "Scholen met veel zorgleerlingen zijn daarvan de dupe, omdat zij lager scoren", zegt Kamerlid Joël Voordewind.

Bij de behandeling van het wetsvoorstel van de nieuwe eindtoets, in maart 2012, zei de ChristenUnie zich zorgen te maken: straks zouden in de media lijstjes verschijnen waarin de scores van scholen met elkaar worden vergeleken. De minister antwoordde toen dat de toetsgegevens, die bij de Onderwijsinspectie liggen, geheim blijven.

De partij ziet weinig in dat wetsvoorstel, vanwege de eenzijdige focus op toetsresultaten als indicator voor onderwijskwaliteit. "Wij hechten aan brede vorming van leerlingen. Bovendien is het risico dat er te weinig aandacht is voor de individuele leerling", aldus Voordewind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden