Review

Uitroeien dat gebroed

In een goede thriller draait het om angst. De lezer moet de bibbers krijgen van het gevaar dat in een duistere hoek dreigt, zoals een binnensluiper terwijl je staat te douchen, een terrorist die het op jouw beschaving heeft voorzien, een gek die jou of je familie bedreigt, een lang verzwegen en gevaarlijk geheim: dat werk. Die angst moet goed worden bespeeld, of dat subtiel-psychologisch gebeurt of van- dik- hout- zaagt- men- planken, doet er niet toe, als het maar goed wordt verteld.

In ’Bezwering’ gebruikt de Engelse schrijfster Sharon Bolton slangen. Adders, ratelslangen, zelfs de gevaarlijkste slang ter wereld, de taipan, jagen de bewoners van een idyllische Engelse dorpje, en de lezer, de stuipen op het lijf. Eerst vindt dierenarts Clara Benning een adder in de wieg van een pasgeboren buurmeisje, even later treft ze ze in een ander huis aan, met tientallen tegelijk. De stoere mannen in haar dorp weten wel raad: uitroeien dat gebroed, liefst met veel geweld. Maar de verlegen Clara is enigszins deskundig op het gebied van reptielen en weet beter. Slangen kruipen niet zomaar de leefomgeving van mensen binnen. En inderdaad, er blijkt een oud geheim en een nieuw belang achter te zitten. Al slangenbezwerend komt Clara er achter, bijgestaan door de ruige slangenexpert Sean en commissaris Matt. Dankzij hen ontdekt ze nog iets: ze is toch niet zo afstotelijk mismaakt als ze haar hele leven heeft gedacht.

Bolton heeft het knap opgeschreven, vloeiend, ze houdt de vaart erin en combineert karikaturale dorpsfiguren (de roddelende buurvrouw, de geheimzinnige landhuiseigenaar) met onweerstaanbare romanfiguren à l’Anglaise: vrouwelijk schuw muisje als hoofdpersoon, die er tot haar verbijstering achterkomt dat ze wordt begeerd. Zoals de lezer gaandeweg het boek merkt dat de eigen afschuw voor reptielen langzaam plaats maakt voor fascinatie.

Geschikt voor de vakantiekoffer, zelfs naar een slangenrijk gebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden