Uitreiking toneelprijzen uitgesteld

AMSTERDAM (ANP) - De uitreiking van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen op 9 september in de Stadsschouwburg in Amsterdam gaat niet door.

De Vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties (VSCD) maakt de winnaars van de Theo d'Or, de Louis d'Or, de Columbina en de Arlecchino pas in oktober bekend. Het Theaterfestival vervroegt de uitreiking van De Grote Theaterfestivalprijs van 50 000 gulden.

De laatste jaren worden de prijzen altijd uitgereikt tijdens het Theaterfestival. De feestelijke bijeenkomst stond gepland op de laatste dag van het festival, na afloop van de voorstelling 'Moffenblues' van Gerardjan Rijnders. Doordat het Theaterfestival die voorstelling op het laatste moment afgelastte (om puur technische redenen), bleek het voor de VSCD onmogelijk op korte termijn een andere voorstelling in de Stadsschouwburg te brengen. De vereniging zag daarom af van de uitreiking. De genomineerden en de prijzen zouden tekort gedaan worden zonder een avond met enig cachet.

Arthur Sonnen, directeur van het Theaterfestival, noemt het besluit “teleurstellend”. “Het Theaterfestival verleent jaarlijks gastvrijheid aan de VSCD. Dat is een plezierige situatie. Nu zal het een kale indruk maken.” Tijdens de VSCD-avond zou ook de uitreiking van de Grote Theaterfestivalprijs plaatsvinden. Het festival ziet daar nu van af. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van 'De plantage' op 8 september. Tijdens die talkshow van Hanneke Groenteman vindt nu ook de prijsuitreiking plaats. Ook wordt het juryrapport bekendgemaakt. De jury kiest uit de beste theaterproducties van het afgelopen seizoen.

Genomineerd voor de VSCD-toneelprijzen zijn Sylvia Poorta en Josée Ruiter (Theo d'Or); Peter de Graef, Victor Löw en Eric Schneider (Louis d'Or); Myranda Jongeling, Sylvia Poorta en Karlijn Sileghem (Colombina) en Jappe Claes, Leslie de Gruyter, Dries Smits, Henk Votel en Vic de Wachter (Arleccino).

De Proscenium-prijs voor de beste regisseur gaat naar Willem van de Sande Bakhuyzen voor de voorstelling 'Wie vermoordde Mary Rogers?' door Orkater.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden