Uitmarkt

Vrijdag om 21.00 uur opent cabaretier Hans Liberg de Uitmarkt in Amsterdam bij het Muziektheater, met hulp van o.a. Skik en Wibi Soerjadi. Zaterdag om 11.00 uur vindt de eerste van vele jeugdvoorstellingen plaats: Theater Stuiter speelt 'De Mier'. Daarnaast is er dit jaar veel aandacht voor wereldmuziek.

Het Nederlands Balletorkest treedt zaterdag aan op het Heinekenpodium met hoogtepunten uit Verdi's opera 'Nabucco', gedirigeerd door Walter Attanasi. Het concert is een voorproefje van de grootse Opera in Ahoy'-productie van 'Nabucco' in januari 2001.

Het officiële slotconcert van de Uitmarkt wordt zondag verzorgd door het Residentie Orkest onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Jaap van Zweden. Vanaf 21.00 uur dirigeert hij een Beethoven-programma net de 'Egmont'-ouverture en de Vijfde symfonie. Tevens zal een hiphop-versie van deze symfonie ten gehore worden gebracht alsmede arrangementen van 'My heart will go on' en 'Titanic'.

Openluchtmuziek

Sail 2000. Het Koninklijk Concertgebouworkest is met chef-dirigent Riccardo Chailly terug van vakantie. Vanavond spelen orkest en dirigent op een drijvend dok ter gelegenheid van Sail Amsterdam 2000. Vanaf 21.00 uur leidt Chailly een programma met de toepasselijke Piet Hein-rapsodie van Peter van Anrooy. Verder Tsjaikovski's populaire Vijfde symfonie, een werk dat twee weken later in de officiële abonnementenseries in het Concertgebouw herhaald zal worden. De toegang bij het Sail-concert is gratis. Een dag later (25/8) speelt het KCO met Chailly en het Arditti Kwartet in het Concertgebouw een programma met de wereldpremière van een opdrachtwerk van Wolfgang Rihm, gecombineerd met composities van Bartók.

Zondag wordt het Bravo Podium op Sail bezet door het Noordhollands Jeugdorkest onder leiding van Pieter-Jan Oldhof. Op het programma de 'Marche héroïque' van Saint-Saëns, 'Het betoverde meer' van Liadov, 'Ceder en palm' van Kalinnikov en de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj. Aanvang 11.30 uur. Een week later speelt het orkest hetzelfde programma in Hoorn (Oosterkerk 2/9) en Amsterdam (Dominicuskerk 3/9, 15.00 uur).

Muziekfestivals

Oude Muziek. Op vrijdag 25/8 begint in Utrecht het negentiende Festival Oude Muziek. Tien dagen lang bruist de Utrechtse binnenstad met haar vele geëigende locaties van de oude muziek. Dit jaar wordt ook geëxperimenteerd met nieuwere muziek zoals de Vierde symfonie van Tsjaikovski o.l.v. Jos van Immerseel en 'Chauncecleer' van John Cage. Overkoepelende thema's dit jaar zijn De Klanken van de Keizer (muziek rondom Karel V), Kruispunt Gibraltar (multicultureel middeleeuws Spanje), Plusminus Bach (Bachs tijdgenoten en zijn invloed op latere componisten) en Haydn Tweehandig (complete klaviersonates). Bijzonder is verder een geënsceneerde versie van Hündels befaamde oratorium 'Messiah' in de Utrechtse Stadsschouwburg (26, 27 en 28/8). Info: info@oudemuziek.nl of 030-2362236.

Chinese Qin. De IJsbreker in Amsterdam organiseert van 28 t/m 30/8 een Qin Festival. Hedendaagse meesters van de qin (Chinese citer) uit China, Vietnam en de Verenigde Staten spelen traditionele, moderne en geïmproviseerde muziek.

De concerten op 29 en 30/8 worden voorafgegaan door toelichtingen. Info: www.ysbreker.nl of 020-6939093.

Jazz

Cu-Bop City Big Band. In zijn Cu-Bop City Big Band combineert slagwerker/oprichter Lucas van Merwijk de erfenis van de salsatraditie met die van de zogenaamde cu-bop, bebop met Cubaanse ritmes, zoals die vijftig jaar geleden door jazzmusici als Dizzy Gillespie gespeeld werd. De laatste tijd concentreert het twintigkoppige orkest zich op het werk van de Cubaanse orkestleider/componist Benny Moré. Met stersolisten als Benjamin Herman (altsax), Ben van den Dungen (saxen) en Jarmo Hoogendijk (trompet) swingt het salsaorkest de pan uit met pakkende arrangementen, voorbeeldig samenspel en opwindende solo's. Zondag in het Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven.

Pop

Lowlands. Op het Six Flags Holland evenemententerrein vindt dit weekeinde (25, 26, 27/8) het festival A campingflight to Lowlands Paradise plaats. Negen podia bieden ruimte aan singer-songwriters, theateracts, stand-up comedians, toneelgroepen, schrijven en allerlei bands. Precieze programma-informatie is te vinden op 'www.lowlands.nl'.

Mystery Land. Het natuurgebied in Bussloo (bij Apeldoorn) is zaterdag 26/8 van 19.00 uur tot 7.00 uur het decor voor het volgens de organisatie grootste, oudste en enige nachtelijke 'open air'

dancefestival van Nederland. Er worden zo'n vijfentwintigduizend bezoekers verwacht. Ruim zestig dj's brengen stijlen als trance, disco, techno, club, jungle en speedgarage. Info op 'www.mysterieland.nl'.

Björn again is de Australische look- en sound-a-like van het Zweedse Abba. De komende weken komt de formatie voor een uitgebreide tournee naar Nederland. Maandag 28/8 Carré in Amsterdam, 29 en 30/8 Theater a/d Parade in Den Bosch en 31/8 Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden.

De la Soul werd elf jaar geleden een begrip in de hiphop-wereld dankzij het album '3 feet and rising' en de enorme hit 'Me myself and I'. Met het begin deze maand verschenen album 'Art Official Intelligence' -het eerste van een drieluik- is de rapcrew uit Amityville, Long Island weer terug van weggeweest. Vandaag 24/8 in Paradiso Amsterdam, en 26/8 op het Lowlandsfestival bij Six Flags Holland.

Caesar bracht begin dit jaar het nieuwe album 'Leaving Sparks' uit, minder gitaren, rustiger, afwisselender. Vandaag 24/8 staat de band in het Delftse Speakers.

Theater

Theaterfestival. Het nieuwe seizoen begint met verzamelde hoogtepunten en reprises uit het afgelopen seizoen. Hoogtepunten bevat het Theaterfestival, dat plaatsvindt in Antwerpen (t/m 3/9), Amsterdam (31/8 t/m 10/9) en Utrecht/Amersfoort (4/9 t/m 16/9). Tot de door een jury geselecteerde voorstellingen behoren: 'India Song' (Het Zuidelijk Toneel), 'Peep & eat' (Blauw Vier), 'Platonov' ('t Barre Land), 'De dame met de camelia's' (Het Zuidelijk Toneel), 'De Cid' (Toneelgroep Amsterdam), 'Bêt noir' ((De Onderneming/Kaaitheater), 'Maria Stuart' (De Roovers), 'King Lear' (Needcompany), 'Reigen' (De Paardenkathedraal), 'Allemaal Indiaan' (Victoria & Les Ballets C. de la. B.). Op alle locaties gaan de voorstellingen vergezeld van een uitgebreid parallelprogramma, dat discussies en lezingen bevat. Voor info over het Antwerpse festival: 0032-0302482828.

Debut de saison. Maatschappij Discordia laat samen met de toneelgezelschappen De Roovers en 't Barre Land zijn traditionele 'Fin de saison' doorlopen in het 'Debut de saison'. Op de transformatorzolder van de Amsterdamse Westergasfabriek steeds verschillende stukken per avond. Van 29/8 t/m 3/9.

Kwartetten, het toneeldebuut van Elmer Schönberger, was afgelopen seizoen dagelijks uitverkocht. Deze coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet is t/m 2/9 als reprise nog tezien in het Transformatorhuis van Toneelgroep Amsterdam (Westergasfabriekterrein, A'dam). Een zeer muzikaal drama met, behalve de leden van het Mondriaan Kwartet: Pierre Bokma, Hein van der Heijden, Fred Goessens en Lineke Rijxman. Gijs de Lange nam de regie voor zijn rekening.

Literatuur

Armando. 'Geschiedenis van een plek. Woord en beeld,' expositie met een keuze uit het literaire en beeldende werk van Armando. Centraal staan zijn herinneringen aan de oorlog en de gebeurtenissen in Kamp Amersfoort. T/m 10/9 in het Armando Museum, Amersfoort.

Dichter bij Schilders. Bert Schierbeek en zijn samenwerking met vele beeldend kunstenaars, waaronder de Cobra-groep. Tevens de tentoonstelling 'Dichters en schilders', historische documenten vooral uit het archief van uitgeverij De Bezige Bij. T/m 15/10 in het Cobra Museum, Amstelveen.

Havank. 'De Schaduw is terug' is een kleine tentoonstelling met boeken van de befaamde detective-romanschrijver Havank uit de jaren 1946-1955. De tentoongestelde objecten zijn afkomstig uit collecties van de Universiteitsbibliotheek en van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. Info: 020-5252417. T/m 31/8.

Monument voor Tine. Aandacht voor Multatuli's vrouw, Everdina Hubertina barones van Wijnbergen in het Multatuli-museum, Amsterdam, t/m 5/3/2001.

Een huis vol stemmen is bijzondere muziek/theater manifestatie waarbij de bezoekers een tocht door het gebouw van het Theaterinstituut in Amsterdam maken, op een oorfoon begeleid door de stemmen van bekende acteurs en geluidsopnamen uit het archief van het Theaterinstituut. 'Een huis vol stemmen' werd gemaakt door componist Thijs van der Pol, beeldend kunstenaar Jeroen Kee en J. Bernlef.

Jeugd

Terminal van het Witte Vuur is een mix van toneel en film, met een 'live' uitgevoerde 'score' van Acid Junkie Stefan Robberts. Een noodlanding van een vliegtuig op weg naar Toronto blijkt het eindstation van de passagiers te zijn. Te zien 24/8 op het festival Noorderzon, Groningen, 27/8 in Cultura Nova, Heerlen.

Musical. Wie in Katoren de troon wil bestijgen moet over moed, wijsheid en zelfopoffering beschikken. De jongen Stach heeft nog een lange weg te gaan in de familiemusical 'Koning van Katoren'. Stadsschouwburg Eindhoven, 25 t/m 27/8.

Ridders. In het Legermuseum, Delft, speelt op 26/8 een groots ridderspektakel bij de opening van de tentoonstelling 'Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur'. De ridder en zijn geliefde jonkvrouw nemen de bezoekers mee naar de tijd van zwaardgevechten en woeste draken.

Toetanchamon. Door de tentoonstelling 'De kleren van Toetanchamon' in de Pieterskerk, Leiden, is een speurtocht voor kinderen uitgezet. Jonge bezoekers kunnen zich kleden volgens de oud-Egyptische mode, een graftombe bouwen en luisteren naar verhalen over Toetanchamon. T/m 27/8.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden