Uitlekken kerstrede voor RVD tweede grote blamage

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) slaagt er nog steeds niet in gevoelige informatie op de eigen website voldoende te beveiligen. Nadat vorig jaar de Miljoenennota een dag te vroeg op internet was te vinden, ging het deze Kerst mis met de traditionele toespraak van koningin Beatrix.

De video van de vorstin is vorige week opgenomen en was alvast door de RVD op de website van het Koninklijk Huis geplaatst. Internetmarketeer Anne Jan Roeleveld vond de beelden van de toespraak afgelopen maandagavond, een dag voor de tv-uitzending. Hij hoefde alleen maar het internetadres van de meest recente video op de site aan te passen. Zo'n adres heeft twee kenmerken: een datum en een volgnummer. Roeleveld veranderde de datum - van 18 naar 25 december - en hoogde het volgnummer één op. Er gebeurde niets, maar bij de vijfde verhoging was het raak: de kersttoespraak. Hij plaatste een link naar de video op Twitter, waarna de beelden al snel de nieuwsuitzendingen haalden.

Officieel is dat strafbaar, zegt ict-journalist Brenno de Winter. Roeleveld heeft het systeem gemanipuleerd en zichzelf zo toegang verschaft tot de kersttoespraak. "Maar de barrières waren wel erg laag. Het lag zo voor de hand wat hij moest doen. Het was wat Engelsen 'an accident waiting to happen' noemen."

Het was eenvoudig te voorkomen, zegt hij. "Als je zo'n videoboodschap wil klaarzetten, moet je de link zo instellen dat hij pas actief wordt op het moment dat jij dat wilt. Dat is een minuutje werk. Dat ze dat niet gedaan hebben, getuigt van gemakzucht of naïviteit."

In 2011 werd de RVD ook al in verlegenheid gebracht, toen de Miljoenennota al de dag voor Prinsjesdag op de eigen site was te vinden. Een journalist spoorde het document op kinderlijke wijze op, door de Miljoenennota van 2010 op te vragen en in het internetadres de 10 te veranderen in 11. De RVD beloofde beterschap. De website werd eind vorig jaar voor 300.000 euro vernieuwd, onder meer voor extra beveiliging.

De kersttoespraak is dit jaar, ondanks de al gelekte beelden, door 1,8 miljoen mensen bekeken, 0,4 miljoen keer vaker dan vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden