Uitkijktoren wordt nieuwe trekpleister voor Amsterdam

Ondernemers willen van Shellgebouw toeristische attractie maken

Waarom heeft bijna elke wereldstad een uitkijkpunt waarvandaan bezoekers de hele stad kunnen zien - Parijs z'n Eiffeltoren, New York het Empire State Building en Rotterdam de Euromast - en Amsterdam niet? Die vraag kwam op bij Sander Groet, ondernemer in de creatieve industrie, toen hij een wereldreis maakte. Gisteren maakte hij samen met zijn compagnons de plannen bekend voor Amsterdams eigen uitkijkpunt, de A'damtoren. Dat is de nieuwe naam voor het voormalige Shellgebouw, net aan de overkant van het IJ. Bovenop die toren, tachtig meter boven de stad, komt behalve een uitkijkpunt ook een ronddraaiend restaurant.

Het panorama moet een nieuwe toeristische trekpleister worden, die zo'n 7000 bezoekers per dag aan kan. Ook in de rest van het gebouw moet het druk worden. Er komen kantoren voor ondernemingen in de creatieve hoek, zoals dancefeestorganisator ID&T en muziekmanagementbureau MassiveMusic, beide als compagnon bij het torenproject betrokken. Op de benedenetages komt een hotel met een restaurant waar 24 uur per dag gegeten kan worden. Zowel onder als boven in het gebouw komt een club - 'Heaven' en 'Hell' geheten - voor dancefeesten en andere evenementen. "Supermooi, supertof", zei Groet zelf over de plannen.

De toren is eind jaren zestig gebouwd als kantoor voor Shell, maar stond al leeg sinds Shell in 2009 nieuwe laboratoria iets verderop aan het IJ betrok. De toren werd eigendom van de gemeente, maar die deed het gebouw in de verkoop, naar verluidt voor zo'n tien miljoen euro. Daarvoor werden in 2012 uit 37 initiatieven de ondernemers met het beste plan gekozen, en dat waren Groet en zijn compagnons.

Voordat de toren eind 2015 open gaat voor het publiek moet er nog veel gebeuren. De hele gevel wordt vervangen en voor het ronddraaiende restaurant moet een nieuwe stalen constructie op de toren worden gebouwd.

Financieel is het plan nog niet rond, maar vragen daarover wuifden de initiatiefnemers gisteren weg. "In de vastgoedwereld zorgt dit project voor een sprankje hoop", aldus Eric-Jan van Rooij, namens projectontwikkelaar Lingotto bij de A'damtoren betrokken. Hij verwacht dat ook banken er wel geld in willen steken. "Door het grote aantal uiteenlopende bedrijven dat in de toren gevestigd zal worden, zijn de risico's gespreid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden