Uitkeringen Nederlanders in buitenland aan banden

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Het recht op een uitkering vervalt voor Nederlanders die in landen verblijven waarmee Nederland geen verdrag over de controle op de sociale zekerheid heeft.

De ministerraad heeft gisteren ingestemd met dat voorstel van staatssecretaris De Grave (sociale zaken). Voor de maatregel, waarvan de AOW is uitgesloten, geldt een overgangstermijn van drie jaar.

Mensen die in landen zonder zo'n verdrag wonen, hebben nu onder bepaalde voorwaarden nog recht op een uitkering in het kader van de Nabestaandenwet, de kinderbijslag, de AAW/WAO en de Toeslagenwet.

WW en bijstand worden nooit uitbetaald aan Nederlandse burgers buiten hun land. Vorig jaar werden ruim 250 000 uitkeringen aan Nederlanders in het buitenland overgemaakt, voor een bedrag van 1,7 miljard gulden. De betalingen die de komende drie jaar vervallen, maken daarvan iets minder dan tien procent uit.

Het voornaamste motief voor de herziening van de regeling is een verbeterde controle op uitkeringen. De controlemogelijkheden van Nederlandse uitkeringsorganen in andere landen zijn beperkt en vaak niet toereikend, omdat zij stuiten op de bevoegdheden van de autoriteiten ter plaatse. Met de aangepaste regeling brengt Nederland zijn stelsel in overeenstemming met dat in andere Europese landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden