Uitkering verwijtbaar werklozen omlaag

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Minister Melkert (PvdA) en staatssecretaris Linschoten (VVD) van sociale zaken en werkgelegenheid willen de strafbepalingen in de WW nog verder aanscherpen. De bewindslieden willen de bedrijfsverenigingen - die de werknemersverzekeringen uitvoeren - verplichten om een werkloosheidsuitkering te onthouden aan mensen die verwijtbaar werkloos zijn, of die bij werkloosheid weigeren passend werk te aanvaarden.

Melkert en Linschoten hebben daartoe een wijziging aangebracht in een wetvoorstel dat onder meer bepalingen bevat ten aanzien van boetes in de sociale zekerheid. Dat voorstel werd in september vorig jaar ingediend bij de Tweede Kamer. De bewindslieden willen niet alleen de sancties in de WW aanscherpen, maar deze ook laten doorwerken in twee andere regelingen: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

De eerste is een uitkering op minimumniveau bedoeld voor onder anderen werkloze werknemers van tussen de 50 en de 571/2 jaar, die de maximale WW-uitkering hebben doorlopen. De tweede is een evenhoge uitkering voor onder andere oudere, voormalige zelfstandigen.

De aanscherping houdt in dat degene die verwijtbaar werkloos wordt, blijvend geen WW-uitkering meer krijgt. Iemand is verwijtbaar werkloos als hij of zij redelijkerwijs heeft kunnen voorzien dat bepaald gedrag tot ontslag zou leiden, tenzij er een rechtvaardigingsgrond is voor dit gedrag. En ook als passende arbeid wordt geweigerd, is de bedrijfsvereniging verplicht de uitkering blijvend helemaal in te houden.

Het kabinet wil de sancties ook doortrekken naar de bijstandswet. Het wil dat in beginsel de hele uitkering tijdelijk wordt stopgezet. Alleen in bijzondere gevallen - maar daarover moeten gemeenten dan een oordeel uitspreken - kan de bijstandsuitkering blijvend worden geweigerd.

Het kabinet verwacht door de voorstellen een besparing van 25 miljoen gulden in 1995. Dat loopt op tot 155 miljoen gulden per jaar in de jaren na 1999.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden