Uitkering? Stop met roken en drinken

Duitsers die aangewezen zijn op een sociale uitkering moeten voortaan afzien van tabak en alcohol. Dat is althans de wens van de minister van sociale zaken Ursula von der Leyen. Afgelopen week presenteerde ze haar nieuwe berekening van de hoogte van de uitkering. De post voor genotmiddelen was daaruit geschrapt.

Antoine Verbij

Ze was tot een nieuwe berekening gedwongen door het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe. Die vond dat de bestaande berekening niet transparant genoeg was. Dus zette de minister haar ambtenaren opnieuw aan het werk. En die deden dat met Pruisische grondigheid.

Ze lieten ruim 55.000 huishoudens hun uitgaven noteren. De boekhouding van de armste 20 procent namen ze als uitgangspunt voor de uitkeringen. Daar is de minister vervolgens met het rode potlood doorheen gegaan. Het netto resultaat was dat ze de uitkeringen met vijf euro verhoogde tot 364 euro per maand, exclusief vaste lasten.

Om op dat bedrag uit te komen, schrapte ze de uitgaven voor alcohol en tabak. „Die behoren niet tot de basisbehoeften”, oordeelde de minister. Verder schrapte ze bijvoorbeeld ook de kosten voor de stomerij. Als iemand wil solliciteren, kan die wel een pak lenen bij het arbeidsbureau, luidt haar redenering.

De ruim 6,5 miljoen uitkeringstrekkers kregen tot nu toe per maand 18,27 euro voor alcohol en tabak. Om het wegvallen van die post te compenseren voert de minister een bedrag van 2,99 euro op voor mineraalwater. Ook nieuw op de lijst van basisbehoeften zijn de kosten van de toegang tot het internet.

Von der Leyens berekeningen zijn op heftig verzet gestuit van linkse oppositie en welzijnsinstellingen. Vooral de berekeningsmethode moet het ontgelden. Bij de armste 20 procent zitten ook mensen die met hun werk zo weinig verdienen dat ze op een aanvullende uitkering zijn aangewezen. Daardoor valt de uitkomst extra laag uit.

Ze verdenken de minister ervan dat ze net zo lang met posten heeft zitten schuiven tot er een van tevoren vastgesteld bedrag uit rolde. Dat bedrag zou haar door de minister van financiën zijn ingefluisterd. Volgens oppositie en welzijnsinstellingen moet de uitkering minstens 400 euro bedragen. En daarin hoort ook een post voor tabak en alcohol.

Zelfs de federale commissaris voor de drugsbestrijding Mechtild Dyckmans is tegen het schrappen van genotmiddelen. Ze noemde de maatregel ’populistisch’. Al voegde ze er meteen aan toe dat ook uitkeringsgerechtigden „uit het oogpunt van gezondheid alcohol slechts met mate moeten nuttigen en roken liefst geheel achterwege moeten laten”.

Populistisch is de maatregel zeker. Een recente peiling wees uit dat 75 procent van de Duitsers vindt dat tabak en alcohol niet op het boodschappenlijstje van uitkeringstrekkers thuishoren. Van de ondervraagden vond 56 procent sowieso dat de uitkeringen niet verhoogd moesten worden, 14 procent wilde zelfs liever korten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden