'Uithuwelijken tegen zin vrouw is tegen islam'

Vrouwen dwingen om tegen hun wil te trouwen, is in strijd met de islam. Dat heeft de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië, de groot-moefti Abdoel-Aziz al-Sjeik bepaald. Vaders die hun dochters aan iemand uithuwelijken die ze niet zien zitten, moeten gevangen worden gezet en pas weer vrijgelaten 'als ze van gedachte zijn veranderd'.

De uitspraak -bindend gezien de status van de moefti- is opmerkelijk in een land waar vrouwen geen auto mogen besturen en alleen onder begeleiding naar buiten mogen. Ze heeft vermoedelijk te maken met het hoge aantal echtscheidingen: de helft van alle huwelijken eindigt aldus. En steeds meer mensen wijten dat aan het feit dat ouders de huwelijkspartner kiezen voor hun kind - waarbij familiebanden en geld de doorslag geven.

Bovendien gebeurt het vaak dat vaders al bij de geboorte van een dochter afspraken maken voor haar huwelijk, of haar buiten haar weten bij een imam in het huwelijk laten verbinden. Dat de moefti snel een einde kan maken aan deze eeuwenoude bedoeïenengewoonten lijkt overigens niet te verwachten.

De Saoedische kroonprins Abdoelah sprak deze week tegen Le Monde de hoop uit dat de sociale status van vrouwen in zijn koninkrijk binnen vijf jaar zal verbeteren. Hij wees erop dat vrouwen sinds vorig jaar mogen werken, en voorspelde ,,dat met de tijd hun instelling en die van hun echtgenoten zal veranderen''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden