Uithuisplaatsing Hansje schokt

null Beeld Beeld uit de videopname die op Facebook is gezet. De Kinderombudsman onderzoekt de zaak.
Beeld Beeld uit de videopname die op Facebook is gezet. De Kinderombudsman onderzoekt de zaak.

Een filmpje van de uithuisplaatsing van de zesjarig Hansje in het Brabantse Oss zorgt op internet voor veel consternatie. De moeder heeft haar video-opname op Facebook gezet. De politie haalde gisteren in opdracht van de kinderrechter het jongetje uit huis. In de opname is te horen hoe het jongetje gillend wordt afgevoerd.

Rob Pietersen

Kinderombudsman Marc Dullaert is erg geschrokken van het filmpje. Hij gaat een feitenonderzoek doen. "Ik wil weten wat er aan de hand is en wat er is gebeurd", liet hij gisteren via een woordvoerster weten.

Hansje werd met toestemming van de kinderrechter bij zijn moeder weggehaald omdat er acute vrees was voor zijn veiligheid. De ouders liggen in een vechtscheiding, er is ruzie over de omgang. Het jongetje staat al meer dan een jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Met een crisisverzoek is hij nu voor minimaal vier weken ondergebracht bij een zorginstelling.

'Verstandige beslissingen'
Het filmpje op Facebook, vele malen gekopieerd door andere sites, is afgrijselijk, het gekrijs van Hansje hartverscheurend. Het is niet gek dat mensen hier geschokt op reageren, snapt ook Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. "Ga er maar van uit dat alles is gedaan om zulke afgrijselijke scènes te voorkomen. Dit wil niemand", zegt een woordvoerder.

Per jaar worden tientallen kinderen op last van de kinderrechter uit huis geplaatst. Dat gaat vrijwel altijd gepaard met heel veel emotie, en meestal zijn ouders het hartgrondig oneens met die beslissing. De gezinsvoogden van jeugdzorg zijn bij die woede vaak de pineut. Er gaat heus wel eens iets fout, het blijft mensenwerk, maar over het algemeen worden verstandige beslissingen genomen, aldus de woordvoerder van jeugdzorg.

"Laten we niet bij elk incident twijfelen aan de deskundigheid van onze medewerkers. We gaan bij zulke beslissingen nooit over één nacht ijs", zegt de woordvoerder.

Een uithuisplaatsing met inzet van politie is het uiterste middel, stellen ze daar. Over zo'n actie is lang overleg gevoerd door medewerkers van jeugdzorg, kinderbescherming en kinderrechter.

'Zorgvuldig gevolgd traject'
Als ouders er een potje van maken, niet voor rede vatbaar zijn, nergens aan willen meewerken en het kind gevaar loopt: dan is zo'n uitspraak van de kinderrechter en actie met tussenkomst van politie 'bittere noodzaak'.

"We snappen de emotie die de filmpjes op internet oproepen. Maar dit is slechts één kant van het verhaal. En het laatste stukje van een lang, zorgvuldig gevolgd traject. Je krijgt hier niet te zien wat jeugdzorg heeft gedaan om dit te voorkomen."

Dat Hansje zo goed herkenbaar is op de beelden, is allerminst in zijn belang. "Maar ook niet voor dat van zijn ouders. Van niemand. Maar voor Hansje is dit sowieso een traumatische ervaring. Dit is het laatste wat wij willen", stelt Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden