Uithaal van lage druk

De komende dagen wordt boven de lage landen een tweestrijd gevoerd tussen hoge en lage druk. Vandaag ligt net ten oosten van ons land een vrij vlak hogedrukgebied. De kern van dit gebied trekt langzaam oostwaarts, wordt zwakker en verliest vanmiddag zijn grip op het Nederlandse weer. Een lagedrukgebied in de buurt van Schotland zakt naar het zuidoosten af en trekt komend weekend ten noorden van de Waddeneilanden langs. Een windveld aan de zuidkant van het lagedrukgebied laat het langs de kust weer even flink waaien. Maandag trekt het lagedrukgebied naar Scandinavië en vult langzaam op. Een rug van hoge druk doet een voorzichtige poging om vanaf de oceaan uit te breiden richting Frankrijk. Deze wordt tegengewerkt door een uitgestrekt lagedrukgebied ten noorden van de Britse Eilanden. Op dit moment lijkt de lage druk de strijd boven ons land te gaan winnen. Vandaag zijn er in de ochtend flinke zonnige perioden en enkele stapelwolken. Vanmiddag raakt het vanuit het westen bewolkt door hoge bewolking. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar in het (zuid)westen kan later in de middag en vanavond een beetje regen vallen. Er staat een overwegend matige wind uit zuidoost tot oost en daarbij komen de maxima uit tussen 17 graden in het noorden en 21 graden in het zuiden van het land.

Zaterdag is het overwegend bewolkt. In de ochtend maakt vooral het westen kans op een enkele lichte bui en in de middag en avond neemt in het hele land de buienkans flink toe. De wind komt uit het zuidwesten en is matig boven land en (vrij)krachtig langs de kust. De maxima komen uit rond 18 graden.

Zondag verloopt de dag regenachtig en fris. De temperatuur stijgt niet verder dan naar 15 tot hooguit 17 graden. De dagen daarna is het licht wisselvallig met veel bewolking, af en toe wat zon en elke dag kans op een bui.

Extremen op 16 september:
Hoogste maximum: 30,5° in 1947

Laagste minimum: -0,7° in 1971

Meeste neerslag: 32,1 mm in 1970

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden