Uitglijder lijsttrekker SGP over zwanger raken na verkrachting

Kees van der Staaij oogst alom hoon

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft zich de woede van andere partijen op de hals gehaald door te stellen dat slechts een klein deel van alle verkrachtingen leidt tot een zwangerschap. Volgens hem is het "een feit" dat het maar heel erg weinig voorkomt. "Maar het kan wel gebeuren", zei hij gisteren in een vraaggesprek met RTL Z. En hoewel een verkrachting vreselijk is, blijft de SGP bij haar anti-abortusstandpunt, voegde de lijsttrekker daaraan toe.

"Belachelijk", vond GroenLinks-leider Jolande Sap. "Ongehoord en volstrekt respectloos", oordeelde D66-Kamerlid Pia Dijkstra. "Hieruit blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt", aldus een 'geschokte' Jetta Klijsma (PvdA).

En zo waaide gisteren onverhoeds een Amerikaanse discussie de Nederlandse verkiezingscampagne binnen. Eerder deze maand was het de Republikeinse kandidaat-senator Todd Akin die onder vuur kwam te liggen na soortgelijke uitspraken. In een televisie-interview stelde de Republikein dat slachtoffers van een verkrachting niet zwanger kunnen worden. Na een storm van kritiek, onder meer van partijgenoten als presidentskandidaat Mitt Romney, zei Akin dat hij zich had versproken.

Van der Staaij zegt dat nu niet. Logisch: dat de SGP fel tegenstander is van abortus, is oud nieuws. SGP-stemmers zullen dan ook niet verrast zijn over dit ongewijzigde standpunt.

Wellicht dat het oplaaien van deze discussie potentiële ChristenUnie-stemmers wel aan het twijfelen brengt, aangezien die partij eveneens tegen abortus is. Lijsttrekker Arie Slob, die gisteren geen afstand van zijn SGP-collega wilde nemen, benadrukte alleen dat hij geen discussie over statistieken wil voeren, maar over de manier waarop deze vrouwen geholpen kunnen worden.

Uit die statistieken blijkt overigens dat van de vrouwen die verkracht worden zo'n 7 procent zwanger raakt. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorig jaar 1580 vrouwen verkracht; vermoedelijk 111 van hen raakten zwanger door de verkrachting. Jaarlijks vinden in Nederland gemiddeld 28.000 abortussen plaats.

En juist om dat laatste cijfer was het Van der Staaij te doen, laat de SGP-leider later op de dag via de partijwebsite weten. "Verkrachting is iets vreselijks en zeer tragisch voor de betrokken vrouw. Het slachtoffer van verkrachting verdient alle hulp die nodig is.

"Of zwangerschap na verkrachting minder vaak of even vaak voorkomt als in andere gevallen, is voor de SGP niet de hoofdvraag. Feit is dat van alle abortussen per jaar slechts een heel klein percentage plaatsvindt als gevolg van een zwangerschap na verkrachting." Volgens hem is het grote probleem de vanzelfsprekendheid waarmee ieder jaar zoveel ongeboren kinderen worden geaborteerd. Daar moet iets aan veranderen, aldus Van der Staaij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden