Update

Uitgezette Europarlementariër: ‘We beraden ons op sancties tegen Venezuela’

Esther de Lange Beeld ANP
Esther de LangeBeeld ANP

De EU is boos dat de regering-Maduro een delegatie van het Europees Parlement de toegang heeft geweigerd.

Nieuwe diplomatieke sancties van de EU tegen Venezuela hangen in de lucht nu het regime van president Maduro een delegatie Europarlementariërs de toegang tot het land heeft geweigerd. “Dat zou aan de orde kunnen komen”, zei VVD-minister Stef Blok van buitenlandse zaken maandag na afloop van regulier EU-ministersoverleg in Brussel. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zei het inreisverbod voor de Europese delegatie te ‘betreuren’.

Hoe die nieuwe sancties eruit zouden kunnen zien, zei Blok nog niet te weten. “We hebben ze nog niet ingevuld maar het wordt zeker niet uitgesloten.” De minister vindt het ‘ongelooflijk onverstandig van de Venezolaanse regering’ dat de Europarlementariërs het land niet in mochten. “Die delegatie was er nota bene op uitnodiging van het Venezolaanse parlement, de enige democratisch gekozen instelling van het land.”

CDA-Europarlementariër Esther de Lange, tevens vicevoorzitter van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP), maakte deel uit van de kleine EVP-afvaardiging die strandde op het vliegveld van Caracas. Daar kregen de bezoekers te horen dat ze hun diplomatieke paspoorten moesten inleveren en het eerste vliegtuig terug moesten nemen. “We hebben aangedrongen op een reden, maar die kregen we niet”, aldus De Lange telefonisch vanaf het vliegveld van Madrid.

De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Jorge Arreaza liet via Twitter weten dat de Europarlementariërs al ‘verscheidene dagen geleden’ wisten dat ze het land niet in zouden komen. “De wettige regering van Venezuela zal niet toestaan dat Europees extreem-rechts de vrede en stabiliteit van het land verstoort”, aldus Arreaza.

Zagen de EVP’ers inderdaad de bui al hangen? “Zeker niet”, zegt De Lange. “Vorige week gaf het Maduro-regime wisselende signalen af. Er was zelfs even sprake van dat we iemand van de Maduro-regering zouden ontmoeten. Daarover hebben we voor vertrek nog overleg gehad, want hoe ga je daarmee om?”

Het beoogde bezoek was vooral bedoeld om de humanitaire situatie met eigen ogen te aanschouwen, onderstreept De Lange. “We zouden vooral mensen uit de medische wereld en humanitaire hulpverleners te spreken krijgen. Dat was voor mij ook de reden om te gaan: kijken hoe de humanitaire situatie ter plekke is, wetende dat dit een land is dat op 70 kilometer afstand van het Koninkrijk der Nederlanden ligt. Als mensen massaal het land verlaten, heeft dat grote consequenties voor de regio, inclusief de Nederlandse delen daarvan.”

Aan het einde van het programma was ook een ontmoeting gepland met Juan Guaidó, de parlementsvoorzitter die inmiddels door veel EU-landen plus het Europees Parlement is erkend als interim-president. “Ik denk dat dat uiteindelijk de reden van de weigering is geweest. Wij zouden de eerste internationale delegatie zijn geweest die met Guaidó zou gaan praten.”

‘Curaçao beslist zelf’

“Curaçao bepaalt zelf hoe en wanneer ze humanitaire hulp aan Venezuela levert. We laten ons niet dwingen door Den Haag of Washington. We zullen ook ver wegblijven van welke militaire actie dan ook.” Dat heeft Suzy Camelia-Römer, de Curaçaose vicepremier, gezegd. Op Curaçao is beroering ontstaan omdat het eiland gaat dienen als knooppunt voor ­humanitaire hulp aan Venezuela in samenwerking met de VS.

Lees ook:

Wat moet er gebeuren in Venezuela, wil president Nicolás Maduro vallen?

Venezolanen gingen begin deze maand opnieuw de straat op tegen het regime van Nicolás Maduro. Maar de leider wankelt nog niet. Wat moet er gebeuren, wil hij vallen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden