Uitgevonden: leesthee

Literatuur

"Ik zat op een regenachtige avond lekker met een boek op de bank maar ik miste iets", zegt Elseline Knuttel van LeesLetters in Dordrecht. Wat ze miste was een goede kop thee. Leesthee. "Ik ben naar de Dordtse vestiging van theewinkel Simon Lévelt gegaan en heb mijn wens daar voorgelegd aan Isaak Minderhoud. Hij stelde voor ons de leesthee samen. Leesthee hoort niet te geurig te zijn maar juist wat mild, daar waren we het snel over eens."

LeesLetters is een winkel voor kinderen en volwassenen, die gespecialiseerd is in 'makkelijk lezen'-boeken. Mensen die moeite met lezen hebben kunnen er terecht, en Knuttel geeft bijvoorbeeld ook leesadvies aan de gevangenis en haar bewoners. "Maar we zijn veel meer dan dat. Er komen hier ook deftige dames van leesclubs en je kunt hier ook allerlei aparte leeslampjes en leesbrillen kopen."

En nu dus ook leesthee, uitgevonden door Isaak Minderhoud. "Het moest geen zware rookthee worden. Maar iets lichts, met goudsbloem en sinaasappelschil. En leesthee moet er aantrekkelijk uitzien, vind ik. Het oog wil ook wat."

Het is een biologische thee geworden met bergamot, een vleugje sinaasappel en lavendel. Of deze samenstelling van rustgevende bestanddelen ook helpt bij het tot je nemen van grote hoeveelheden schone letteren heeft Minderhoud nog niet uitgeprobeerd: "Ik kom nog niet eens toe aan de krant."

Schilderkunst

Van Houten blijkt dure Mesdag
Je betaalt voor de naam, zegt men vaak, en zo is het. Zeker als het om schilderijen gaat. Taxateur Frank Buunk van kunsthandel Simonis & Buunk dacht een schilderij van de onbekende Barbara van Houten in huis te hebben, met een geschatte veilingwaarde van 750 euro. Maar het Scheveningse landschap blijkt van de beroemde schilder Mesdag te zijn, waarmee het verzekerde bedrag nu ineens 20.000 euro bedraagt, schrijft De Telegraaf.

Muziek

Ewbank krijgt Zak 2013
'Hofcomponist' John Ewbank, schrijver van het veelbesproken maar weinig beklijvende Koningslied, krijgt van de Amsterdamse Stadsschouwburg een trap na. Op het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen werd de Zak 2013 aan Ewbank toegekend. De Zak, voor de achtste keer uitgereikt, gaat naar 'diegene die zich in 2013 op de meest brutale of beschamende wijze heeft laten leiden door hebzucht, wansmaak of een andere grove ondeugd'.

uit
de
kunst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden