Uitgeversverbond geeft scholen een 'lesje moraal'

'Er circuleerden op een gegeven moment duizenden illegale kopieën door de school'

Hij volgde chatsessies van docenten die elkaar vertelden waar ze gratis werkboekjes konden downloaden. Hij trof briefjes op de prikborden van basisscholen aan ('Kopieer- en scanmoeders gevraagd'), zag studenten cd-roms op internet aanbieden met de hele Jellema-reeks erop. "Dé standaard voor Hogere Bouwkunde voor 23 euro. Nieuw kost die ruim 700 euro." Frank van Amerongen schudt zijn hoofd: "Copyshops bieden complete boekenlijsten van het hbo aan, op bestelling te krijgen."

Van Amerongen, voorzitter van de GEU Commissie Auteursrecht (GCA), dat binnen het uitgeversverbond de belangen van educatieve uitgevers behartigt, wil een betere moraal van de scholen en individuele docenten die regelmatig het kopieerapparaat opzoeken. "Ze moeten weten dat ze het niet kunnen maken. Wij moeten grote investeringen doen zodat zij goed les kunnen geven. Dat wordt vergeten."

Hoe groot de schade is die jaarlijks via het kopieerapparaat weglekt, is niet helemaal vast te stellen. Het zou wel eens om miljoenen kunnen gaan, zo wordt geschat. Educatieve uitgeverijen zien hun inkomsten dalen. Ze zeggen de misgelopen inkomsten goed te kunnen gebruiken om op de veranderende vraag naar lesmateriaal in te spelen. Uitgeverijen zijn bezig met een omslag van hun aanbod: van boeken naar digitaal lesmateriaal. Het Nederlands Uitgeversverbond is de illegale praktijk van op grote schaal kopiëren beu en dreigt met dwangsommen.

Docenten lijken er nauwelijks over na te denken. Een leraar van een van de scholen die een dwangsom boven het hoofd hangt, legt uit: "Ik had altijd prima werkboekjes van 17 euro. Maar met het budget van de Wet Gratis Schoolboeken kon dat er niet meer vanaf. Als docent baal je dan, want je wilt zo goed mogelijk les geven." Dus hij kopieerde 'wel eens', net als zijn collega van het vmbo, die een paar honderd illegale kopieën van boeken die hij niet meer mocht bestellen in de kast had liggen. "Je staat er eigenlijk niet bij stil, je denkt 'dat is leuk voor mijn les'. Maar het liep uit de hand. Op een gegeven moment werden halve methodes gekopieerd. Je weet het niet van elkaar, hè. Dus ik had als wiskundeleraar een setje werkboekjes in de kast staan, maar dat had de geschiedenisleraar ook. En die van Nederlands. Zo circuleerden er op een gegeven moment duizenden illegale kopieën door de school. We hadden een boete kunnen krijgen van enkele tonnen." Direct na de sommatie van het uitgeversverbond stuurde zijn directeur een brandmail naar alle docenten. Ze moesten onmiddelijk alle kopieën bij hem inleveren.

Er is nog veel te winnen voor de uitgeverijen. Van Amerongen doet dat liever 'als opvoeder dan als handhaver'. Hij wil voorlichting geven om het begrip en de moraal te verbeteren. "Het gaat ons niet om de sancties, maar om het stoppen van het proces."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden